Hlavní obsah

Adventní Mikulov zve na jarmark, koncerty i divadlo

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Mikulově o adventu pokračuje celoroční program aktivit pro širokou veřejnost i turisty mnoha koncerty, trhy, divadly a výstavami.

Foto: archiv Město Mikulov
Článek

„Zdejší koncepce veřejných akcí nepodporuje ryze komerční pojetí. Město dává prostor zejména kultuře, kvalitní gastronomii a řemeslným výrobkům. Jarmarky s programem si získávají oblibu, přivádějí návštěvníky i mimo sezónu a fungují jako místo společenského kontaktu a zábavy," uvedla k programu Marcela Koňáková, ředitelka pořadatelské agentury Mikulovské rozvojové.

Hlavní adventní akcí jsou Vánoce pod radnicí, která proběhne 15. prosince. Mikulovské Náměstí zaplní herci, kejklíři, bubeníci i zpěváci a vytvoří velké jeviště pestrého dění. Vánoční trh přivede do města řemeslníky s nabídkou rukodělných výrobků, které se mohou stát vítanou inspirací pro poslední nákupy dárků.

Samozřejmě, že bude k dostání nejen mladé víno, ale také řada kulinářských dobrot. Odpoledne jsou pak diváci všech generací vítáni na velké podívané - divadlo Kvelb ve svém představení na chůdách ukáže zjevení andělů se sáněmi a vytvoří atmosféru blížícího se Štědrého dne. Vystoupí i národopisný soubor Palavánek a hudební inspirace v afroamerických kořenech představí sbor Mama Gospel z Břeclavi. Alternativu tradičnímu pojetí koled nabídne energické bubenické vystoupení Jumping Drums.

Adventní čas nabízí také hned několik mikulášských nadílek – už 1. prosince v hotelu Zámeček bude mikulášské odpoledne a betlém se živými zvířátky. Na Náměstí přijde Mikuláš se svou družinou v předvečer svého svátku 5. prosince a hned následující den je mikulášské odpoledne v Domě dětí a mládeže.

Do nabídky adventních pořadů se zapojili i místní podnikatelé - například v hotelu Tanzberg zazní 14. prosince koledy u cimbálu a do rodinných aktivit se zapojila i Eat Art Gallery, která o adventních nedělích pořádá odpolední čtení.

Čtenářům a mikulovským patriotům je pak určen další kulturní počin - ve čtvrtek 13. prosince bude v zámeckém Sále předků slavnostně pokřtěn 25. svazek edice Historického atlasu měst České republiky - Mikulov.

V Mikulově je důstojná adventní atmosféra konce roku doprovázena i četnými koncerty.  V prostorách ZUŠ to bude například ve středu 5. prosince Jan Šimíček, klavírní virtuóz, na jehož vystoupení se budou těšit zejména milovníci D. Ellingtona a G. Gershwina.

Velmi slavnostní bude vystoupení souboru Virtuosi di Mikulov v neděli 16. prosince v zámeckém sále, kde zazní nejpopulárnější česká barokní mše Česká mše vánoční J. J. Ryby. Dalším koncertem na zámku bude Adventní koncert 19. prosince v podání komorního orchestru ZUŠ a pěveckého sboru Gaudium.  

Reklama

Výběr článků

Načítám