Hlavní obsah

Adventní čas v Habartově zahájila koncertem legendární skupina Spirituál kvintet

Novinky, Aleš Plevka

V sobotu 1. prosince do sálu Městského kulturního střediska v Habartově zavítalo na dvě stě diváků. Přišli si vyslechnout sváteční repertoár kapely Spirituál kvintet, která na naší hudební scéně působí již více než padesát let.

Foto: Aleš Plevka

Aktuální sestava skupiny Spirituál kvintet

Článek

Repertoár koncertu byl tentokrát složen z poněkud méně známých písní, které skupina hraje každý rok vždy jen v tento adventní čas. To ale nikomu nevadilo, poněvadž i tyto vánoční písně zcela korespondovaly s tím, na co jsou diváci u Spirituálu zvyklí.

Střídaly se skladby pomalejší, melodické a zpěvné s těmi poněkud svižnějšími a rytmičtějšími. Diváci s kapelou cestovali několik století do minulosti a také po celém světě. Zněly totiž písně mladšího data vzniku i ty již několik set let staré a písně české a moravské stejně jako italské, španělské, anglické či tradiční černošské spirituály. 

Členům kapely se několikrát podařilo rozezpívat celý sál, když posluchače požádali o spolupráci při zpěvu tří nebo čtyř refrénů. Dvě kytary, basa, flétna a perkusní nástroje ve spojení s pestrou škálou hlasů fungovaly jako vždy bezvadně. Příjemnou a pohodovou atmosféru navíc dotvářelo naprosto nenucené průvodní slovo, které prostřednictvím několika vět divákům vždy objasnilo příběh a původ jednotlivých písní.

Není proto divu, že po devadesáti minutách a oficiální poslední skladbě Bim, bam zněl sálem dlouhý a vydatný potlesk, který pohnul členy kapely k několika přídavkům. Tím definitivně posledním se stala koleda Štědrej večer nastal. Tu si spolu s kapelou notoval opravdu celý sál.

Zahájení adventu se v Habartově tedy vyvedlo na jedničku a spokojení diváci se takřka po dvou hodinách mohli příjemně naladěni rozcházet do svých domovů. Mnozí se však jistě do kulturního domu vrátí 15. prosince, kdy na pódiu vystoupí se svým programem Jaroslav Svěcený, známý český houslový virtuóz. Jistě se máme na co těšit.

Reklama

Výběr článků

Načítám