Hlavní obsah

Advent v Ústí nad Orlicí začal s vánočním stromem prozářeným slunečními paprsky

Novinky, Stanislava Dvořáková

Na Mírovém náměstí v Ústí nad Orlicí v sobotu 1. prosince vrcholily přípravy na následující den, kdy se konalo zahájení adventního období.

Foto: Stanislava Dvořáková

Mohutný smrk na Mírovém náměstí jako symbol letošních Vánoc byl krásný i s pouhým prozářením slunečními paprsky.

Článek

Poslední kontrola světel, elektrotechniky, pódia, rozmístění stánků, které ve stejném provedení dokreslily podloubí kolem náměstí a pohled na ukotvení majestátního smrku, jemuž se zatím ve větvích třpytily sluneční paprsky. Vše bylo v pořádku a dokonale připraveno na nedělní slavnostní zahájení Ústeckého adventu 2012. Stejně horečné práce probíhaly v neziskových organizacích a základních školách, kde se staraly o výrobky pro vánoční jarmark.

V neděli 2. prosince od 14 hodin mohli početní příchozí vybírat ve stáncích z bohaté škály věcí vánoční nabídky. Byly to dekorativní předměty, korálkové ozdoby na stromek i garderobu, dřevěné výrobky, vázičky, drobnosti na špejli, ozdobná přání a další.

Pozornost zejména upoutal společný stánek knapovské školy, cukrářek a římskokatolické farnosti s proutěnými zvonci a nabídkou horkého punče. Široký zajímavý sortiment nabídlo i RC Srdíčko, a to četné adventní věnce, praktické krabice na kapesníky, zvířátka, obrázky malované voskem a drobné dekorativní ozdoby.

Sladké dárky, které k vánočním svátkům patří, byly zastoupeny perníkovými srdci různých velikostí a nápisů, andělíčky, Mikuláši a čerty. Pro okamžité občerstvení se podávaly čerstvé langoše a pro zahřátí svařené víno nebo horký punč.

Mimo praktické části jarmarku další zajímavé akce navazovaly na tradice dřívějších dob. Návštěvníci se mohli vžít do dávných časů života Slovanů, kde dobově přistrojený člen Pražské skupiny historických řemesel a šermu předváděl nejen staré pracovní nástroje jako měch, výheň, vědro na kalení, kovadlinu, kladiva, kleště, ale i práci s nimi. Žena z této doby zase ukazovala původní výrobu svíček. 

Protože Vánoce jsou spojeny s dárky, kdy se očekává pod stromečkem splnění tajných přání s vírou v nadpřirozenou moc Ježíška, byla v blízkosti vánočního stromu umístěna schránka s označením Ježíškova pošta. Dohled prováděl ježíškovský poštmistr, v reálu člen ochotnického divadelního spolku Vicena, kdy ke každému vhozenému přáníčku jako potvrzení vydal lístek s razítkem Ježíškova pošta. Zárukou splnění bude oddělení radnice, které obálku přepošle rodičům, čímž jim ulehčí vybrání dárku podle přání jejich ratolesti a Ježíškovi tak potvrdí jeho autoritu i do příštích let.

Pro vytvoření pravé tajuplné atmosféry stála vedle starobylá zvonice, kde si každý mohl zazvonit a se zvukem zvonu se přenést do vánočního snění, které po celou dobu podáním svátečních melodií vytvářel smíšený sbor Alou Vivat.

Celý program byl ukončen v 17 hodin, kdy se město ponořilo do tmy, aby se vzápětí zároveň se smrkem rozzářilo tisíci světly na všech stromech a girlandách. S posvěcením adventních věnců a přáním starosty města Petra Hájka pokojné pohody do všech prosincových dnů byl Ústecký advent oficiálně zahájen.

Hudební skupina Neřež pak navodila představu nadcházejícího období naplněného výstavami, poetickými besedami, slavnostními koncerty a vánočními bohoslužbami.

Reklama

Výběr článků

Načítám