Hlavní obsah

Advent na zámku Loučeň vyvrcholí Českou mší vánoční i živým betlémem

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední adventní neděli 23. prosince zazní v zámeckém kostele Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Přichystán je i živý betlém a adventní prohlídky vyzdobeným zámkem s dárkem.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby

Na poslední adventní neděli 23. prosince zazní v zámeckém kostele Nanebevzetí P. Marie Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby v podání Sboru sv. Cecílie z Poděbrad.

Živý betlém

Zámek Loučeň přichystal v pořadí již šestý živý betlém. První živý betlém ztvárnil na Loučeni v prosinci 2007, tedy na sklonku roku, kdy se zámek Loučeň poprvé otevřel veřejnosti, folklórní soubor Furiant z Malé Bělé. Toho pak při jednom ročníku vystřídal soubor Šafrán z Jablonce nad Nisou. Letošní živý betlém proběhne v režii souboru Hálek, který to má z Nymburka na Loučeň nejblíže - pouhých 11 kilometrů.

Návštěvníci zámku se budou klanět Ježíškovi v Jesličkách v neděli 23. prosince v 16 hodin, tedy přesně 24 hodin předtím, než bude většina českých domácností večeřet před Ježíškovou štědrovečerní nadílkou.

"Živý betlém bude mít při letošním již 6. loučeňském opakování širší dějový záběr. Návštěvníci budou i u dramatické předehry Ježíškova narození, kdy Marie v porodních bolestech marně hledá útulek u betlémských měšťanů," uvedl manažer zámku Jiří Senohrábek.

S letošním Ježíškem pomohl facebook

Zatím vždycky ulehlo do kolébky Ježíška na Loučeni živé, sotva narozené dítě: dvakrát to byli novopečení synové jednatelky zámku Kateřiny Šrámkové, v ostatních případech pak šlo o přírůstky z rodin ostatních zaměstnanců zámku. Až letošní Ježíšek byl nalezen přes facebook. "Do letošní ježíškovské kolébky ulehne dvouměsíční Filip Hodyc, syn příznivců a opakovaných návštěvníků našeho zámku z Lysé nad Labem. Pokud vše dopadne, máme v živém betlému roli i pro jeho ještě ne čtyřletou starší sestřičku," sdělil Jiří Senohrábek. 

Adventní prohlídky zámku s dárkem

Návštěvníci 4. adventní neděle na zámku Loučeň si mohou kromě živého betlému odvézt domů pod stromeček ještě pár dalších zážitků.

Slavnostně vyzdobený zámek Loučeň nabídne adventní prohlídky v zámeckých komnatách provoněných aromatickými svíčkami, při kterých bude dospělým nabízen punč a děti si ozdobí perníčky. Na jejich konci budou knížetem či kněžnou obdarováni malým originálním dárkem.

Vánoční svátky a Silvestr na zámku

Zámek Loučeň zůstává otevřen i v období mezi svátky, a to od 25. prosince do 1. ledna denně vždy od 10 do 16 hodin. A v poslední den roku se tu odpoledne slaví Silvestr v jednu.

"Účast na něm doporučujeme hlavně rodinám s dětmi, které do pravé půlnoci nevydrží. A tak mohou oslavit půlnoc s obyvateli prvních míst na naší planetě, kam přichází Nový rok ve 13 hodin našeho času," pozvala na Silvestra netradičně stráveného na zámku jeho jednatelka Kateřina Šrámková.

Reklama

Výběr článků

Načítám