Hlavní obsah

Adršpašské skály, Ratibořice a další místa Kladského pomezí skrze filmovou kameru

Novinky, Eva Řemínková
Aktualizováno

V regionu Kladské pomezí v severovýchodních Čechách se nachází mnoho krásných míst jako jsou Adršpašsko-teplické skály, Babiččino údolí nebo i pevnost Josefov. Ty však kromě návštěvníků lákají už po několik let také filmaře. Pojďme se tedy podívat na filmy a seriály točené v Kladském pomezí.

Foto: IC Česká Skalice

Příprava na natáčení filmu Odcházení ve vile Čerych v České Skalici.

Článek

Nejvíce režiséry uchvátily k natáčení filmů a především pohádek Adršpašsko-teplické skály. A není se čemu divit. Vždyť i samotné skály jsou přímo pohádkové. Ovšem když mezi skalami princ Velen z pohádky Princ a večernice nesl na zádech otrhaného starého žebráka, nebo když nad Pískovnou ve skále Markýtka z pohádky Z pekla štěstí 2 učila dračí mládě létat, byl na to pohled jedním slovem dokonalý.

A co teprve takový princ Jaromír z pohádky Třetí princ, jak ze země Lva přijíždí na svém koni po diamantové cestě do Diamantových skal hledat svoji princeznu. Dodnes tu po bedlivém hledání můžete najít drobné barevné skleněné kamínky představující diamanty, které se filmařům při natáčení ukryly do písku.

Filmaře však okouzlila i jiná místa Kladského pomezí. Jedním z nich je benediktinský klášter v Broumově, v němž se odehrává například dramatický děj z filmu Řád. Zde představoval roli ženského kláštera, ve kterém se schoval uprchlý voják. Ďáblova lest, inspirovaná existencí tajemné Ďáblovy bible, se rovněž mimo jiné právě natáčela mezi zdmi kláštera.

Film Babička, snad nejslavnější dílo naší spisovatelky Boženy Němcové, bylo zfilmováno celkem třikrát. Poprvé se záběry z Babiččina údolí objevily ve vůbec prvním němém zpracování Babičky v roce 1921. Další černobílou verzí byla Babička z roku 1940, a nakonec vznikl  v roce 1971 dvoudílný film režiséra Antonína Moskalyka s Jarmilou Kurandovou a mladičkou Libuší Šafránkovou v hlavní roli.

Dalšími místy natáčení bylo Nové Město nad Metují a Jaroměř, když babička vzpomíná na svého Jiřího, a také obec Havlovice se scénou, kde Barunka s babičkou přihlížejí odvodu Jakuba na vojnu.

Pro další zajímavý film nemusíme chodit daleko. Nedaleko Babiččina údolí v České Skalici stojí prvorepubliková vila Čerych, která posloužila pro film Václava Havla Odcházení. Film pojednává o zlomovém bodu lidského života, kdy Dr. Vilém Rieger, kterého ztvárnil Josef Abrahám se svou přítelkyní Irenou, kterou si zahrála manželka režiséra Dagmar Havlová, museli po několika letech vilu opustit. Film byl do kin uveden v roce 2011.

Nejen filmy s vojenskou tematikou se natáčely hlavně v Josefově. Asi nejznámější je Hřebejkova okupační komedie z roku 2000 Musíme si pomáhat s Boleslavem Polívkou v hlavní roli, která místy vychází ze skutečných událostí odehraných během protektorátu. Téměř celý děj se odehrává v ulicích josefovského pevnostního města, především pak v ulicích poblíž Masarykova náměstí. Josefov se díky své jedinečné architektuře a vojenské historii stává čím dál více oblíbeným místem filmařů. Proto se zde točily i filmy jako Hitler: vzestup zla, Žiletky, I ve smrti jsme sami, francouzský seriál Komisař Maigret nebo i nový film Wilsonov, který právě běží v kinech.

Výčet všech filmů natáčených v Kladském pomezí naleznete na www.kladskepomezi.cz v sekci Filmová turistika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám