Hlavní obsah

Adršpašské skály jsou i v dešti krásné a přitažlivé

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud prší, nikomu se nechce na výlet. Občas ovšem není od věci tuto tradici porušit - právě v takovém na pohled nevlídném, deštivém počasí jsme se vydali do Adršpašských skal.

Foto: Jana Bečková

Jezírko u vstupu

Článek

Východiskem nám byla vesnice Machov nedaleko Police nad Metují. Jelikož počasí si na dovolené - na rozdíl od navštívených míst - neplánujeme, tak jsme se do Adršpašských skal vydali i za docela silného deště a teploty kolem 15 stupňů. 

Místo dnešních vysokých skalních stěn a věží se zde zhruba před 120 milióny let rozprostíralo mělké moře. Na jeho dně se ukládal písek a vápenec. Přibližně před 90 milióny let pravěké moře ustoupilo a na jeho dně zůstaly mohutné vrstvy vápencových a pískovcových sedimentů, které byly dále formovány např. tektonickými vlivy, povrchovou vodou, povětrnostními vlivy apod. Všechny tyto procesy probíhají i dnes.

Zaparkovali jsme na parkovišti před vchodem do areálu a za stálého, i když již mírného deště procházeli skalní město. Okruh začíná u jezírka - dříve to byla pískovna. Zde také později celá prohlídka končí asi 1 km dlouhým okruhem kolem jezírka. Cestou míjíme Milence, Sloní náměstí, Krakonošův zub, Čertův most, Eliščinu věž - všechno to jsou názvy skalních útvarů.

V roce 1933 bylo zdejší skalní město prohlášeno Národní přírodní rezervací, a proto je zapotřebí dodržovat určitá pravidla. K tomuto se váže má vzpomínka z dětství, kdy se zde ještě mohlo koupat v jezírku a zažívat pocit, jako na pláži u moře... Dnes je to možné není.

Výhoda deštivého dne byla pro nás v tom, že zde nebylo tolik návštěvníků a mohli jsme si vychutnat celý areál skalního města v klidu a pohodě. Déšť ve skalním městě nakonec nevadil. Mohu doporučit i v tomto počasí jako dobrý výlet.

Další fotografie z výpravy do skal naleznete ZDE

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám