Hlavní obsah

Adam Ondra, lezecká rock star nejvyšší světové úrovně, nadchl publikum v Písku

Novinky, Jiří Grauer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 10. dubna navštívil písecké lezecké centrum LezeTop Adam Ondra, lezecký fenomén, který poslední měsíce zdolává a zároveň i tvoří cesty na hranici lidských možností v obtížnosti 9b+.

Foto: Martin Altman

Adam Ondra ve sportovním převisu - LC LezeZop

Článek

Do Písku přijel již v odpoledních hodinách, aby z nových chytů firmy Makak stihl postavit cestu pro chystané závody Českého poháru (27. 4.) Cesta bude po závodech samozřejmě otevřena veřejnosti.

Od 19.30 hodin startoval oficiální program večera, na který se přišlo podívat zhruba sto osob, což je plná kapacita přednáškové místnosti. Adam Ondra nejprve vyzkoušel dosud nevylezenou a zároveň nejtěžší cestu písecké stěny obtížnosti 8b (10UIAA), která již rok odolávala všem pokusům, včetně předních českých lezců. Podle očekávání se touto cestou Adam Ondra „prošel“ bez sebemenšího zaváhání. 

Následovalo slide show, které překvapivě začalo lezeckými začátky Adama Ondry, kdy už jako šestileté dítě dokázal zdolávat cesty obtížnosti 8 UIAA. Poté se plynule přesunul do své domovské oblasti Moravského krasu, kde vytvořil řadu cest a jako jedenáctiletý přelézal obtížnosti 10. stupně.

Fotky i krátký film z vytvoření a přelezu nejtěžší české pískovcové cesty s názvem To tu ještě nebylo 9a (11UIAA) ukázaly neuvěřitelné pády do lana s vrtačkou či kladivem. A také býčí odhodlání cestu dodělat.

Následovala reportáž dvou nejtěžších přelezů Adama Ondry z posledních měsíců, které mu již jen potvrdily pozici nejlepšího současného lezce světa. Norská Change a španělská La Dura Dura  jsou dvě nejtěžší sportovní cesty na světě. Velmi emotivní vyprávění i filmové prostřihy alespoň částečně přiblížily naslouchajícím lezcům i laické veřejnosti těžko pochopitelné obtíže tohoto lezení.

Nejtěžší vícedélková cesta světa Tough Enough na  Madaskaru a její první volné přelezení bylo už jen poslední kapkou pro užaslé publikum.

Adam Ondra je fenomén, který v současném světě nemá z hlediska sportovního lezení konkurenci. Přesto, nebo spíše právě proto, je neuvěřitelná jeho skromnost, pokora k přírodě, vstřícné jednání. Jeho vyprávění provází obrovská radost z lezení, z pohybu, z krásné přírody, z volnosti a právě tuto euforii dokáže přenést na ostatní těžko popsatelným způsobem.

Všechny tyto lidské vlastnosti a sportovní výkony dělají z dvacetiletého lezce opravdovou světovou rock star, která může pozitivním způsobem ovlivnit generace mladých (a možná i starších) lezců po celém světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám