Hlavní obsah

Academia Film Olomouc zahajuje, v hlavní roli 48. ročníku je matematika

• Aktualizováno
Novinky, Filip Platoš

Academia Film Olomouc se momentálně řadí mezi jedny z nejvýznamnějších evropských festivalů v oblasti populárně-vědeckého filmu. Chce divákům všech věkových kategorií představit vědu jako atraktivní a rozmanitou. V úterý 16. dubna ve 14 hodin odstartuje jeho 48. ročník.

Foto: AFO

Oficiální festivalový plakát.

Článek

Do soutěží tohoto festivalu se pravidelně přihlašují stovky dokumentárních filmů a televizních pořadů, své snímky však přihlašují i stanice jako BBC, Discovery Channel či National Geographic.

Na letošním 48. ročníku festivalu bude hlavním tématem matematika. Organizátoři chtějí tuto obávanou vědu oprostit od mýtů a ukázat její potřebnou i zábavnou stránku. Oficiálně se předvede 8 programových bloků, a to: krása čísel; pseudověda; (ne)bezpečí očkování; fenomén: videohry; politika, pravda a globální oteplování; otázka sebevraždy; třetí gender a dějiny jídla.

Mezi hlavní hvězdy festivalu patří expert na skepticismus Richard Saunders, Sonya Pembertonová, jedna z předních televizních producentek v Austrálii, zaměřující se na vědu, nebo zakladatelka facebookovské stránky “I fucking love science” Elise Andrewová.

Filmové projekce se budou promítat v sedmi sálech a to zdarma, nutná je pouze akreditace.

Filmový festival doprovodí hudební program. Ten v úterý odstartují ve 21 hodin Deaths (dřive Girls on Drugs), na festivalu se však předvedou také jména jako Květy nebo Sound Sleep. Hlavní hvězdou hudebního doprovodu bude bezesporu americký zpěvák Astronautalis se svou kapelou, který svým vystoupením na AFO48 rovněž zahájí evropské turné.

Festival bude probíhat až do neděle 21. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám