Hlavní obsah

Aby domácí mazlíček nekousal, vyrvou mu obchodníci se zvířaty zuby

Novinky, Vratislav Konečný

Ač jsme na vývojovém žebříčku na nejvyšší příčce, stále se ukazuje, že značná část živočišného druhu, který sám sebe prohlásil za člověka rozumného, přírodu, jež se vyvíjela stamilióny let, vůbec nechápe. K ostatním tvorům se stále chováme jako k věcem, se kterými je možno si dělat, co je libo.

Foto: Lucie Čižmářová

Vyšetření outloně

Článek

Lidem se podařilo zničit tisíce živočišných druhé, některé  jsme vybili pro zábavu a potěšení. Jsme predátory nejen ve vlastním rodu, ale zanecháváme po sobě zmar a zkázu po celé planetě. Mizející outloni na Sumatře jsou dalším důkazem.

Po orangutanech i outloni

V deštných pralesech Sumatry, kde se lidem podařilo mimo jiné zdecimovat orangutany, mají na mále i poloopice outloni váhaví. Noční tvorové s obrovskýma vykulenýma očima, bezbranní nejen vůči svým přirozeným nepřátelům, ale hlavně vůči lidem.

Vyrvat zuby, aby nekousalo   

Mláděti  bylo několik měsíců, když jej lidé chytili a zabili jeho matku. Dlouhá cesta ve stísněných podmínkách přepravní bedny s dalšími odchycenými mláďaty si vybrala svou daň, část z nich cestu nepřežila. Malá samička však zůstala naživu, v kleci na rozpálené ulici hlučného města v podmínkách tak vzdálených jejímu domovu. 

Tím to však nekončí, má poznat horší stránku lidí. Obchodník se zvířaty na černém trhu jí kleštěmi vytrhá všechny zuby. Mládě se má stát domácím „mazlíčkem“ lidí, nesmí tedy kousat. Část outloňů tuto nesmírně bolestivou proceduru, která probíhá bez jakéhokoliv umrtvení, nepřežije. Vykrvácí nebo podlehne infekcím, které snadno proniknou do otevřených ran po zubech.

Samička již nemá zuby. Žije v kleci v obývacím pokoji. Lidé ji často vytahují na světlo, které ji oslepuje a dokonce ji „lechtají“. Samička stále zvedá paže, což lidem přijde legrační. Legrační jim to ale přijde jen proto, že nerozumí chování a fyziologii outloňů.

Samička se tímto způsobem brání a předvádí klasické outloní obranné postavení. Lidé dokonce samičku při tomto „lechtání“ natočili a video nahráli na internet, kde jej vidělo již několik miliónů lidí po celém světě. Lidem po celém světě to ale nepřijde kruté, ale naopak roztomilé a chtějí si domů také pořídit svého mazlíčka, kterého by mohli lechtat.

Kolik outloňů ještě musí za svou roztomilost zaplatit životem?

Indonésky se outloň nazývá Kukang. Stejné jméno nese i společný indonésko-český projekt na záchranu těchto nádherných tvorů. Přesto že jsou poloopice chráněny zákonem, obchodníci se zvířaty je i přes vysoké tresty stále loví.

Prodávají se jako domácí mazlíčci. Zoo Ostrava je hlavním partnerem projektu a jeho koordinátorem je terénní pracovník Zoo Ostrava František Příbrský.

Tým na ostrově dokončil záchrannou rehabilitační stanici pro zvířata odebraná obchodníkům. Vypracovali i osvětový program pro obyvatelstvo, aby ukázali, že divoká zvířata nejsou domácí mazlíčci, v zajetí trpí a patří do přírody.

Snad se to podaří.

Ve čtvrtek 3. září od 16 hodin proběhne ve výukovém centru zoo přednáška Františka Příbrského, terénního pracovníka Zoo Ostrava, který v současné době pobývá v České republice, a který přijede do Ostravy projekt představit. Vstup na přednášku je zdarma, platí se pouze vstupné do zoo. 

(S využitím materiálů zoo Ostrava)

Reklama

Výběr článků

Načítám