Hlavní obsah

Absolutními vítězi Skiinterkriteria se stali Ivan Mizintsev z Ruska a Rebeka Jančová ze Slovenska

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 24. - 26. ledna se v Říčkách v Orlických horách uskutečnil 57. ročník mezinárodního závodu žactva Skiinterkriterium v alpských disciplínách.

Foto: Lukáš Prokeš

V kategorii žáků zvítězil Ivan Mizintsev z Ruska, v kategorii žákyň vítězství z minulého roku obhájila Rebeka Jančová ze Slovenska.

Článek

V roce 1959 provozovatel a vlastník Ski klub Ústí nad Orlicí vybudoval v Říčkách v Orlických horách Ski areál se 4 sjezdovkami pro pokročilé lyžaře, na kterých začal provozovat závody místní až profesionální úrovně.

S postupnou modernizací se areál stal jedním z předních lyžařských středisek nejen v Orlických horách, ale i v celé České republice. To neuniklo pozornosti Svazu lyžařů ČR, který z pověření Mezinárodní lyžařské federace FIS pravidelně jmenuje pořadatelem závodu žactva Ski klub Ústí nad Orlicí.

Ski centrum Říčky v Orlických horách se rozkládá ve výšce 740 až 992 m n. m. na jihovýchodní straně vrchu Zakletý. Jedná se o ski areál provozující 4 vleky, 4 sjezdovky a výukovou Bobíkovou pro výcvik lyžařské školy a upravené běžecké tratě. Na sjezdovkách leží až 120 cm přírodního a technického sněhu. Prostředí poskytuje aktivní odpočinek v krásné přírodě s perfektním zázemím i s možností večerního lyžování. Spokojení návštěvníci, kteří tráví v Říčkách víkend mohou tak navíc sledovat i profesionální závody.

Ve dnech 24. - 26. ledna se zde konal již 57. ročník mezinárodních lyžařských závodů žákovských kategorií ve slalomu a obřím slalomu za účasti kolem 200 závodníků družstev z 16 zemí celého světa: Velké Británie, Nizozemska, Austrálie, Nového Zélandu, Kazachstánu, Chorvatska, Ruska, Ukrajiny, Estonska, Běloruska, Slovinska, Polska, Maďarska, Rumunska, Slovenska a Česka.

Celkové vítězství pro nejúspěšnější národ obhájila stejně jako v minulém roce slovenská výprava, která zvítězila s obrovským náskokem 261 bodů před druhou výpravou z České republiky, která získala 130 bodů. Třetí skončili Poláci se ziskem 117 bodů.

Absolutním vítězem se stal Ivan Mizintsev z Ruska a absolutní vítězkou Rebeka Jančová ze Slovenska, která tak obhájila první umístění z roku 2018.

Areál je volně přístupný, takže návštěvníci, kteří trávili víkend v Říčkách mohli navíc zdarma sledovat i profesionální závodní jízdy nadějných mladých lyžařů.

Skiinterkriterium je největší a nejvýznamnější mezinárodní závod žactva, který je jedním z deseti závodů Mezinárodní lyžařské federace FIS a jede se na evropském kontinentu.

Pořadatelé proto zároveň zajišťují všestrannou informovanost umístěním velkoplošné obrazovky v prostoru cíle a online přenosem závodu do celého světa.

Pro české zájemce bude ještě uveden záznam tohoto závodu Na ČT SPORT ve středu 30. ledna v 17.15 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám