Hlavní obsah

Absolutní divadelní hit v Ostravě? Balada pro banditu v režii Petera Gábora

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes už legendární muzikál Balada pro banditu, který uvádí v režii Petera Gábora Národní divadlo moravskoslezské, pořád táhne. Inscenace, která disponuje silným dramatickým příběhem i skvělými herecko-pěveckými výkony, je dopředu vyprodaná a lidé na konci aplaudují vestoje.

Foto: Radovan Šťastný

Veronika Lazorčáková a Igor Orozovič jako Eržika a Nikola.

Článek

„Balada pro banditu – to je kvalitní scénář a sugestivní muzika, a to neustále provokuje fantazii režiséra, a možná i proto je pro mne nepředstavitelné kopírovat svoje předcházející interpretace. Uhdeho polemika s Olbrachtovým příběhem ve mně tentokrát více otevřela hloubku osudové mystiky, pohanských rituálů, expresivních a živočišných pudů, které provázejí postavy ve víru lásky a vášně. Dnešní svět namíchaný z různých etnik, náboženství byl pro mne velkým inspiračním zdrojem. A politikum, které je nositelem moci, je vlastně v dějinách světa vždy neměnné a omezuje představy o svobodě o nezávislosti tak velmi specifickým postavám v tomto příběhu. Obraznost a hudebnost inscenace jsem vnímal víc jako hlubší ponor do podvědomí postav, a tím i víc akcentoval fatálnost a metafyzický rozměr našich životů a činů,“ řekl režisér a současně šéf činohry Národního divadla moravskoslezského Peter Gábor.  

Sugestivně rozmáchlá režijní koncepce, která slaví úspěch, oslovila už na samém začátku všechny spolutvůrce – ať už Marka Pivovara a Kláru Špičkovou (dramaturgie), tak Jiřího Šimáčka (hudební nastudování), Vlastimila Šmídu (vedoucí kapely a autor hudebního aranžmá), choreografa Jaroslava Moravčíka nebo kostýmní výtvarnici Katarínu Holkovou. Ti všichni vnesli do muzikálu patrně to nejlepší, čeho byli v danou chvíli schopni.    

Daří se však rovněž dvěma mladým hvězdám souboru v hlavních rolích – Igoru Orozovičovi (Nikola) a Veronice Lazorčákové (Eržika), přičemž i další obsazení je špičkové a publikum vyloženě baví – ostřílení Jan Fišar v postavě Mageriho, David Viktora coby velitel strážníků, Vladimír Polák jako Derbak, Pavlína Kafková jako Derbaková, František Strnad v postavě Kubeše nebo Veronika Forejtová jako Morana. 

„Když jsem si přečetl obsazení Balady, tak jsem se nejdříve trochu zalekl. Peter Gábor totiž stejnou hru v našem divadle režíroval. Bylo to v roce 1996 - a Mageriho tehdy ho skvěle hrál Jan Filip, mimochodem to představení bylo také vynikající. Ale každé nastudování a vlastně i každé představení je jiné, chválabohu. Vznikl tak úplně odlišné představení, které je i podle ohlasu opět výborné. Práce to byla velmi náročná, ale velmi inspirativní, a dovolím si říci báječná. Navíc Mageri jé úžasná role, velmi bohatá a košatá a vždy si ji nesmírně užívám. Takže jsem velmi rád, že se mohu podílet na představení, na které je obtížné sehnat lístky a které stojí za to vidět,“ uzavírá herec Jan Fišar, představitel Mageriho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám