Hlavní obsah

A tak si pomaličku žiju svůj sen, říká moderátor, bavič a zpěvák Miro Fančovič

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to dvanáct let, co začal po slovenských základních a středních školách jezdit s výchovnými hudebními programy zpívající moderátor Miro Fančovič. Dnes jich má tento Bratislavčan celkem sedm, přičemž v jeho programové nabídce jsou i večerní pořady, v nichž vystupuje vedle legend populární hudby.

Foto: archiv Miro Fančovič

Zpívajaící moderátor a bavič Miro Fančovič.

Článek

Zabýváte se výchovnými hudebními programy, s nimiž jezdíte prakticky po celém Slovensku.  Pokud vím, tak máte několik druhů programů, kde zpíváte a moderujete...

Moje práce je zaměřená na dvě věkové kategorie. Jednak dělám výchovné koncerty pro základní a střední školy, jednak večerní programy. V programech pro školy mám nastudované téma a vedle mé maličkosti se mnou jezdí vždy jeden mladý zpěvák, obvykle je to bývalý "superstarista", který zazpívá několik písniček. Tak se to střídá - Jakub Petraník, Barbora Balúchová, Lazaro, Mamba i Monika Agrebi. V těchto programech je moje hlavní úloha být jakýmsi průvodcem a hlavně moderátorem. Mám dohromady sedm druhů těchto programů, takže učitelé si mají z čeho vybrat.

Jaké jsou reakce mladých posluchačů a co vám tato práce přináší?

Za těch dvanáct let jsme si na sebe zvykli. S programem jezdím po celém Slovensku a byl jsem i v Čechách, konkrétně v Břeclavi, ve Frýdku-Místku, v Otrokovicích... Mládež má tyto programy ráda a jsou i takové školy, že se doslova na sebe oboustranně těšíme. Tato práce mě velmi naplňuje a dělá mi i po těch letech radost. Kdysi jsem působil jako učitel, jsem vlastně celý život s mládeží v úzkém kontaktu. Dost možná i to ve mně udržuje stále mladého ducha.

Jak jste k této práci vlastně přišel, jaké byly vaše začátky?

Všechno to začalo tak, že mě zpěvačka Jana Kocianová pozvala v roce 1999 moderovat koncert. Šlo o společný koncert Jany a Jitky Zelenkové v bratislavském Domě odborů. Potom se to rozběhlo a začala spolupráce i s ostatními zpěváky. S pořady pro školy jsem začal společně se zpěvačkou Evou Máriou Uhríkovou před dvanácti lety. Utíká to...

Vy ale děláte i programy pro dospělé publikum...

Vždy se těším i na večerní pořady s mými dnes už kolegy. V těchto případech vystupuji jako moderátor, ale v programu mám svůj blok písní. Jsem zpěvákem šlágrů sedmdesátých a osmdesátých let. Tyto koncerty děláme po celém Slovensku.

Často jste vidět ve společnosti legendárních pop interpretů typu Jany Kocianové, Marcely Laiferové nebo Milana Drobného...

S těmito legendami vystupuji velmi rád a často. Či to je Laiferová, Kocianová, Weiter, Velšicová, Grúň… Jsou to především skvělí lidé a velcí profíci, a přiznám se, že jsem se od nich mnoho naučil. Stejně tak rád spolupracuji i s českými umělci. Absolvoval jsem povícero představení například s Milanem Drobným, Petrou Černockou nebo Vlastimilem Harapesem. Tento rok se těším na společné turné s Marthou a Tenou Elefteriadu a Jiřím Štědroněm. A na podzim mě čeká jedna velká akce, ale o tom si povíme až příště...

Cítíte se více moderátorem, bavičem nebo zpěvákem?

Těžko říct, čím se cítím víc, mne to jednoduše baví a jedno k druhému patří. Na jevišti potřebuji být bavičem, zpěvákem i moderátorem, ale ať jste kýmkoliv, musíte zaujmout, bez toho to nemá smysl. A tak si pomaličku žiju svůj sen.

Reklama

Výběr článků

Načítám