Hlavní obsah

"A Libchavy tančí" bylo letos tématem pro X. Libchavský masopust

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 18. února uspořádala Obec Libchavy, místní MŠ, ZŠ a Sdružení rodičů a přátel školy v Libchavách tradiční masopustní karneval s bohatým programem i pravou vesnickou zabijačkovou hostinou.

Foto: Stanislava Dvořáková

Vaříme, hodujeme, zpíváme, tančíme, prostě dobrá nálada nesmí chybět.

Článek

Obyvatelé obce Libchavy touto lidovou veselicí doslova žijí a podílí se na ní řada organizací i jednotlivců. Ústřední bytostí maškarního reje je postava, které libchavští říkají "Slamák". Ten má na starosti program i veškeré dění tohoto dne.

V 10 hodin se od seřadiště na parkovišti Evromatu vydal průvod masek i nemaskovaných účastníků ke statku U Urbanů, kde se konala masopustní veselice. Průvod byl doprovázen třemi koňskými potahy se slavnostním postrojem, s živou hudbou na začátku, další uprostřed a na konci. Již na této pouti čekalo první překvapení, když nevěsta, která právě utekla od oltáře, si z radosti patřičně tanečně zatřeštila. Na oslavu tohoto činu byly rozdány koláčky a mok na zapití.

U připraveného pódia na statku U Urbanů se dalšího programu ujala tradiční masopustní postava Slamáka. Jen co masky prošly připravenou karnevalovou branou a jako poděkování obdržely koblihu, začal program ve smyslu "tančí všichni malí i velcí", a to nejprve v podání MŠ v Dolních a Horních Libchavách. Po úvodním Pojďte tancovat a dalších dětských tanečcích následovaly ukázky vývoje tance od polky až po jive a rokenroll v provedení žáků ZŠ. V závěrečném Komáři se ženili tančili již všichni, děti, rodiče i další přihlížející. Veselí bylo ukončeno bublifukem a konfetami, které dotvrdily atmosféru.

Na řadu pak přišel řezník, který ustrojil vepřovou hlavu a odstartoval masopustní hodování poražením masky kobylky. Tím byla otevřena druhá podstatná část programu, a to staročeská zabijačka.

Ještě dříve, než se všichni odebrali k hospůdce, mohli si pohladit minifalabely, což jsou malí koníci Kaštánek a Rozárka. Zatímco Rozárka byla odtažitější a o kontakt s lidmi nestála, Kaštánek se mazlil ostošest. Zajímavostí je, že tito koníci se dají vycvičit jako psi, kdy Kaštánek dovede podat i kopýtko. Největší odměnou je pro ně mrkvička. Jinak hlavní potravou je seno a tráva, a jsou tedy výbornými pomocníky při spásávání zahrady místo sekačky.

U hospůdky bylo možné si pochutnat na zabijačkových specialitách, vevnitř i u stolků venku, neboť panovalo nejen příznivé počasí, ale i teplota. Kdo měl zájem, mohl si nakoupit do přinesených nádob a hodovat doma. O veselou náladu se staral harmonikář s doprovodem vozembouchu. A tak se hodovalo, zpívalo a tančilo. Kdo nebyl maskován, byl aspoň pomalován v obličeji pestrými barvami, aby lépe zapadl do koloritu.

Na zájemce a další příchozí potom čekala poslední část odpoledního programu. Bylo to vyhlášení výherce tomboly o uzenou vepřovou kýtu, zapálení vatry, ukázky práce tažných koní a malování na obličej. Děti pobavil balónkový klaun.

Reklama

Výběr článků

Načítám