Hlavní obsah

71. Polické divadelní hry nabídnou od října do prosince šest představení

Novinky, Jana Rutarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polické divadelní hry jsou jednou z nejstarších přehlídek amatérského divadla v České republice. Zrod této opakující se akce je datován do roku 1940, kdy byla slavnostně otevřena budova Kolárova divadla. Na oslavu otevření vytouženého divadla bylo uvedeno 10 inscenací. Letos proběhne již 71. ročník.

Foto: Milan Schirlo

Hráči (DS Kolár Police nad Metují)

Článek

Divadelní hry budou v Polici nad Metují probíhat od 19. října do 9. prosince. Postupně se představí soubory z Police nad Metují, Pardubic, Úpice, Prahy a Meziměstí. A která představení budete mít možnost zhlédnout?

Letošní ročník bude zahájen reprízou představení Hráči Divadelního spolku Kolár Police nad Metují. Autorem předlohy je Nikolaj Vasiljevič Gogol a hra je uvedena anotací „Komedie o hře, o vášni ke hře, o podvodu a umění podvodu“.

I následující představení je komedií, ačkoli hořkou. V sobotu 3. listopadu vystoupí v Polici soubor Divadla EXIL Pardubice se hrou Kuřačky a spasitelky. V ní čtveřice sourozenců – tři sestry a bratr – hledají své místo v životě po smrti otce. Hra je současnou paralelou Čechovových Tří sester, zasazenou do třetího tisíciletí se značně typickými představiteli současné mladé generace. Hra získala několik cen na krajské postupové přehlídce v Červeném Kostelci a získala také cenu za herecký výkon na celostátní přehlídce amatérského činoherního a hudebního divadla ve Volyni.

Také třetí divadelní inscenace, Prodaná nevěsta v podání Spolku divadelních ochotníků Alois Jirásek Úpice, získala několik cen a čestných uznání na různých divadelních přehlídkách. Na té ve Volyni, celostátní, získala cenu za scénu, kostýmy a hudbu. Komická zpěvohra na slova Karla Sabiny zahrnuje pouťový kolotoč se 42 herci, zpěváky, komedianty a muzikanty.

Polické divadelní hry nabídnou i program pro děti. Ve středu 14. listopadu je pro ně připravena veselá pohádka na motivy Boženy Němcové Čert a Káča v podání Divadelní agentury Praha. Pohádka je hrána v dobových kostýmech a prokládána písničkami. Určena je pro děti od 4 do 10 let.

Divadelní soubor J. K. Tyl Meziměstí se do Police vrací 16. listopadu a znovu se hrou od Raye Cooneyho. Tentokrát se jedná o jeho komedii Rodina je základ státu. Hra z lékařského prostředí začíná tím, že se hlavní hrdina připravuje na důležitou lékařskou přednášku, která mu může odstartovat hvězdnou lékařskou kariéru. Nicméně pár minut před vystoupením dostane nečekanou návštěvu.

71. Polické divadelní hry vyvrcholí v neděli 9. prosince představením 4 sestry v podání Studia DVA divadlo Praha. Její autor Patrik Hartl ji popisuje takto: „Komedie o módě, dietě, touze po lásce, dobrodružstvích, chlípném včelaři a překvapení v kompostu… 4 sestry jsou punkovou crazy komedií o tom, že i když si pořádně lezete na nervy, je zábavnější prožít život s rodinou než bez ní.“ V hře se představí Ivana Chýlková, Jana Stryková, Anna Šišková, Berenika Kohoutová a Roman Štabrňák.

Prodej vstupenek bude probíhat od 10. září v informačních centrech v Polici nad Metují a v Náchodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám