Hlavní obsah

100 let od vzniku republiky: Filozofická fakulta OU odkrývá historii, jak ji neznáme

Novinky, Nela Parmová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravská univerzita bude celý rok slavit 100. výročí vzniku Československé republiky. Filozofická fakulta zve všechny zájemce o historii na cyklus přednášek nazvaný Osudové osmičky.

Foto: Zdroj: Statutární město Ostrava, Archiv města Ostravy

Prezidentská kolona T.G.Masaryka při návštěvě Ostravy.

Článek

První z cyklu přednášek Osudové osmičky zazní už 29. března od 16 hodin v Centru PANT. Přednáška se věnuje roku 1648 – Vestfálský mír, Evropa a České země.

Ačkoli se může zdát, že roky 1648 nebo 1848 jsou příliš vzdálené, než aby měly nějaký dopad na současnou společnost, opak je pravdou. Přednášející z řad akademiků katedry historie FF OU rozkryjí osudové „osmičkové“ roky v zajímavých a nevšedních souvislostech, jak je neznáme ze školních lavic. V pěti přednáškách nám postupně přiblíží události let 1648, 1848, 1918, 1938, 1948 a 1968.

Přednášky se budou konat každý měsíc od března do září, s výjimkou prázdninových měsíců, vždy v Centru PANT a zvaní jsou zájemci o historii z řad veřejnosti.

Posluchači se dozví, jaké měly vybrané roky dopad na náš region, jak rozdílně byl například vnímán vznik Československé republiky v Praze a jak v Ostravě, jak se proměnila skladba obyvatel po roce 1648 a po tragických letech 1938 a 1948 a jaký měly tyto klíčové roky vliv na dnešní vnímání historie i společnosti. Jaká byla ekonomická situace po rozpadu Rakouska Uherska, kdo ze zániku monarchie těžil, a kdo se naopak obával budoucnosti.

Celkem posluchače čeká pět přednášek a vyvrcholením celého cyklu bude program Fakulty umění, která se do oslav zapojí nastudováním dobové divadelní hry Josefa Skupy Jak plzeňský Kašpárek pochovával Rakousko.

Kabaret aneb Fenomény let 1918 a 1919  

Fenomény let 1918 a 1919 budou součástí takzvané „Akademie“, která následuje bezprostředně po představení Jak plzeňský Kašpárek pochovával Rakousko. Divadelní Akademie bude především zábavným kabaretem, jehož premiéra je plánována na říjen 2018. V krátkých vstupech se diváci přenesou časem do let 1918 a 1919. Zjistí, jaká byla zdravotní a sociální péče, s jakými sociálními problémy spojenými s bytovou krizí či nezaměstnaností se musely naše prababičky potýkat.

Hrané vstupy budou obohaceny o krátké komentáře, aby divákům neunikl dobový kontext. Celou akademii doplní písně a hudba, která dokreslí atmosféru počátku dvacátých let. Těšte se proto na krásný soprán Emy Destinové i svérázný humor dobrého vojáka Švejka či sokolské cvičence. Iluze doby kolem roku 1918 bude dokonalá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám