Hlavní obsah

Zloděje stromků odrazují přívaly sněhu i přímé prodeje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když nejlepší čas zlodějů stromků, který podle lesníků nastává těsně před Štědrým dnem, teprve přijde, zdá se, že těchto pobertů ubývá. Je to nejen proto, že hodně rodin si už pořídilo umělé stromky a ty stačí vytáhnout ze skříně. Hlavně ale sami lesáci už léta nabízejí stromky nejen mnohem levněji než prodejci ve velkých městech, ale i laciněji než hypermarkety v předvánočních akcích.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto.

Článek

Správa KRNAP na vlastních polesích například už tradičně prodává smrčky za maximálně sto padesát korun.

„Dají se pořídit i laciněji. Potom je snad zbytečné riskovat a krást. Tato léta opakovaná strategie se vyplatila. Nepamatuji, kdy jsme řešili krádež vánočního stromku,“ tvrdí mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Časy, kdy přijeli s dodávkou a řezali stromky ve velkém, jsou už naštěstí pryč.
Richard Havelka

„Jsme ale ve střehu. Ono je totiž poměrně dost brzo, protože zloději vyrážejí spíše až ten týden před Vánoci,“ konstatoval lesní správce Lesů ČR v Horní Blatné na Karlovarsku Petr Josef Zettl, který letos nemá ani obavy z nájezdů zlodějů, kteří kradou vánoční stromky pro kšeft.

Pokuta může být až dvacet tisíc

„Je tady tolik sněhu, že se do lesa s dodávkou jen těžko dostanou,“ vysvětlil.

„Časy, kdy přijeli s dodávkou a řezali stromky ve velkém, jsou už naštěstí pryč,“ řekl Právu Richard Havelka plzeňské Správy veřejného statku.

Na drobné zloděje stromků je podle Havelky zatím moc brzy. „Těsně před svátky posílíme kontroly v lesích, při správním řízení se může pokuta vyšplhat až na dvacet tisíc korun,“ varoval Havelka. Že by ovšem zloději vymřeli, tomu nikdo z lesníků ani policistů nevěří.

Například v Blansku již někdo řádil. Jak sdělila tamní policejní mluvčí Iva Šebková, na začátku prosince zatím neznámý pachatel uřízl a odnesl z oploceného pozemku 18 smrků pichlavých. Stromky měly šest let, pachatel způsobil škodu přes 7000 korun.

„Policisté hlídkují u lesů i v noci,“ řekla Šebková.

„Se správci lesů máme dohodu, že jim v dohledu pomůžeme a okamžitě na jejich zavolání vyrazíme, pokud krádeže stromků nebo dokonce už samotného zloděje objeví. Zatím se ale tak ještě nestalo. Myslím, že ten čas teprve přijde. Kdo chce stromek ukrást, vyráží až těsně před Vánocemi,“ řekl Právu krajský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám