Hlavní obsah

Zdravé pečení není o hubnutí, ale o výživových hodnotách

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pečení může být chutné a přitom zdravé, ovšem nikdy se nejedná o dietní záležitost. Protože i když nahradíme cukr medem, bílou mouku tou celozrnnou, máslo rostlinnými tuky a mnohé věci nahradíme sušeným ovocem, vždy se jedná o velmi kalorickou záležitost. Zdravé tedy neznamená dietní, ale snáze stravitelné a po výživové stránce bohaté.

Foto: Profimedia.cz

Pečení může být chutné a přitom zdravé.

Článek

„Pokud budeme chtít nahradit bílý cukr zdravějším medem či jinými oblíbenými sirupy, pak po cukroví sice nezhubneme (v organismu působí stejně jako cukr), ale tělo obohatíme řadou enzymů, vitaminů (A, B, D, E a K)  a antioxidantů,” vysvětluje Ivana Bednářová Častvajová z projektu CEFF.

A stejné je to i u mouky. „Nahrazením bílé mouky tou celozrnnou sice zvýšíme obsah vlákniny v pečivu, snížíme glykemický index, ale energetická hodnota zůstane beze změn,” vysvětluje MUDr. Václava Kunová, nutriční specialistka společnosti NutriCare a dodává: „Pak je otázkou, jestli to vůbec stojí za snahu, protože cukrovím tak jako tak celodenní potřebu vlákniny nepokryjeme.”

Jediným způsobem, jímž snížíme energetickou hodnotu cukroví, je použití náhradního sladidla. Na pečení je vhodné to na bázi sukralózy, které má nejlepší chuť, vysoká teplota ho nemění a je nejbezpečnější. I tak ale v řadě případů značně utrpí chuť pečiva.

„Opět je tedy otázkou, zda není lépe si dopřát v součtu za den tři nebo čtyři kousky opravdu kvalitního cukroví podle klasické receptury, než celý talířek dietního,“ uvádí Kunová. Ať už bychom tedy zvolili jakoukoli variantu zdravějšího cukroví, dá nám to falešný pocit bezpečí, že ho můžeme jíst více, a váha tak půjde zcela jistě nahoru.

Řešením tedy není ani sušené ovoce. „Je pravda, že tuku obsahuje zanedbatelné množství, ale o to více je bohaté na cukr. 100 g sušeného ovoce nevypadá jako nijak závratně velká porce, ale má průměrně 1000 kJ. Nechceme-li po jeho snědení dostat brzy hlad a chuť na něco dalšího, měli bychom jej vyvážit bílkovinami. Dobré je tedy nejíst ovoce samotné, ale přidat ho například do jogurtu či tvarohu,” dodává MUDr. Václava Kunová.

Ořechovo-ovocné cookies
Suroviny: 3/4 hrnečku medu, 1/2 hrnku másla, 1 1/4 hrnku celozrnné mouky, 1/2 čajové lžičky soli, 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva, 2 vejce, 2 hrnky nasekaných ořechů, 2 hrnečky nasekaného sušeného ovoce
Postup: Máslo si necháme trochu změknout a pak ho utřeme s medem. Přidáme obě vejce a ušleháme. Přidáme mouku, sůl, prášek do pečiva a vše smícháme. Nakonec přidáme nasekané ořechy a sušené ovoce a vše smícháme. Na plech dáme pečicí papír, lžící nabereme trochu těsta a formujeme cookies. Pečeme při 130°C asi 20 minut.
Mrkvové rohlíčky - 40 kusů
Suroviny: 100 g mrkve nastrouhané najemno, 100 g másla, 150 g hladké mouky, 20 g vanilkového cukru, 100 g mandlové mouky, 5 g citronové šťávy, ¼ lžičky skořiceOd autorky MUDr. Václavy Kunové: Obsahují méně mouky, část mouky je nahrazena jemně mletými mandlemi a neobsahují v podstatě žádný přidaný cukr (každý kousek jen 0,5 g cukru). Sladkost obstarává jemně nastrouhaná mrkev. Toto cukroví je díky nízkému množství sacharidů a nižšímu glykemickému indexu vhodné i pro diabetiky.
Postup: Mrkev nastrouháme najemno a vymačkáme z ní šťávu. Dáme stranou 50 g mandlové mouky – na obalení. Na vál dáme hladkou mouku. Přidáme nakrájené máslo, vymačkanou mrkev, 50 g mandlové mouky, vanilkový cukr, skořici a citronovou šťávu.Vypracujeme pevné těsto a necháme hodinu v chladu. Pak vytvoříme rohlíčky, které obalujeme ve zbylé mandlové mouce. Dáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 180 stupňů po dobu 15 – 18 minut (měly by lehce zrůžovět).1 kousek: Energie (kJ) 195 Bílkoviny (g) 0,9 Tuky (g) 3 Sacharidy (g) 4
Mandlové rohlíčky - 20 ks
Suroviny: 60 g hladké mouky, 60 g špaldové hladké mouky, 100 g másla, 65 g mandlové mouky, 25 g cukru krystal, 1 žloutek, ½ prášku do pečivaNa obalení: 10 g moučkového cukru, 5 g vanilkového cukruOd autorky MUDr. Václavy Kunové:  Polovina množství mouky je tvořena moukou špaldovou. Ta nejenže dodá cukroví příjemnou oříškovou chuť, ale zvyšuje i množství bílkovin, vitaminů a vlákniny. Těsto obsahuje zcela nepatrné množství cukru, po upečení jsou rohlíčky v cukru obaleny, ale toto množství je menší než 1 g na kus.
Postup: Na vál dáme oba druhy mouky s práškem do pečiva, přidáme změklé máslo, žloutek, cukr a mandlovou mouku. Vypracujeme hladké těsto a dáme ho na hodinu do chladu. Pak necháme těsto trochu ohřát a vytvarujeme rohlíčky. Dáme na plech vyložený papírem a pečeme na 170 stupňů po dobu 10-12 minut. Ještě teplé obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.1 kousek: Energie (kJ) 351 Bílkoviny (g) 1,5 Tuky (g) 5,7 Sacharidy (g) 6,7Tradiční recept na vanilkové rohlíčky najdete na Proženy.cz.
Kuličky z ovesných vloček
Suroviny: 120 g Emco ovesných vloček jemných, 1 vanilkový cukr, 1 lžička citrónové kůry, 3 lžíce kondenzovaného kakaa (pikaa), 1 lžíce drcených piškotů, 1 lžička citrónové nebo pomerančové šťávy, kakao nebo strouhaná čokoláda na obalení
Postup: Ovesné vločky umeleme a společně s rozdrobenými piškoty opražíme na pánvi. Necháme vychladnout, přisypeme vanilkový cukr a citrónovou kůru, přidáme pomerančovou nebo citrónovou šťávu a pikao a dobře rozmícháme. Uválíme kuličky a obalíme v kakau nebo strouhané čokoládě.
Muffiny z ovesných vloček s kakaem
Suroviny: 1 šálek Emco ovesných vloček jemných, 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky, 300 g mrkve, 2 lžíce kakaa, ½ šálku hnědého cukru, 1 lžíce prášku do pečiva, 2 vejce
Postup: Mrkev očistíme a jemně nastrouháme. Rozmixované ovesné vločky smícháme s celozrnnou moukou, cukrem, kakaem a kypřícím práškem. Do směsi přidáme mrkev a žloutky. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně vmícháme k těstu. Vzniklou hmotou plníme formičky na muffiny a pečeme v troubě vyhřáté na 190°C cca 20 minut. Podle chuti můžeme těsto obohatit praženými ořechy nebo mandlemi, případně sušeným ovocem.
Zdravé včelí úly
Suroviny: Na hnízda: 150 g vlašských ořechů (namočených na 4 hodiny do vody), 70 g strouhaného kokosu, 5 datlí bez pecky, 2 lžíce raw kakaového prášku (nebo alespoň bio kakaa), 2 vanilky, špetka skořice, veganské sušenky dospodu nebo dětské bio piškoty bez lepku a laktózyNa krém: 1 vanilkový pudink v bio kvalitě, 120 ml kokosového mléka, 1 lžíce kokosového oleje, 4 lžíce medu, 1 velký panák kvalitního rumu (nemusí být)
Postup: Slijeme vlašské ořechy a dáme je do robotu. Přidáme strouhaný kokos, pokrájené datle bez pecky, kakaový prášek, vyškrábnutá semínka z čerstvě rozříznuté vanilky a vše dobře rozmixujeme. Těsto na hnízda z robotu vyndáme, vytvoříme z něj váleček, ten zabalíme do potravinové folie a necháme v lednici odpočinout.Připravíme si pudinkový krém: v troše kokosového mléka rozmícháme pudinkový prášek a zbytek kokosového mléka přivedeme k varu. Jakmile se bude mléko vařit, přilijeme do něho pudinkovou směs a za stálého míchání na mírném ohni vaříme cca 2 minuty. Pudink osladíme, případně přilijeme rum a dobře vmícháme kokosový olej. Odstavíme z plotny a za občasného míchání necháme vychladnout.Krém dáme do cukrářského zdobícího sáčku. Těsto na hnízda vyndáme z lednice. Uválíme z něho dlouhého hada a rozdělíme na 16 stejně velkých částí. Z každé vytvoříme kuličku a tu natlačíme do formičky na hnízdo, ukazováčkem ji promáčkneme, aby vzniklo místo pro krém, naplníme ji pudinkem, přilepíme sušenku, formičku rozevřeme a máme hotovo.Tradiční recept na včelí úly najdete na Proženy.cz.
Vánoční smoothie "Eggnog"
Suroviny: 1 větší hrst mandlí (namočených alespoň na 4 hodiny, lépe přes noc), 1 banán, 2 špetky vanilky, 1 špetka muškátového oříšku, 2 špetky skořice, 3 datle, 200 ml vody, 1 lžíce chia semínek
Postup: Nejprve si umixujeme mandlové mléko. Slijeme mandle, vhodíme do mixéru, zalijeme čerstvou vodou a dobře rozmixujeme. Přecedíme přes plátýnko. Mléko vlijeme do vymytého mixéru a přidáme zbylé ingredience kromě chia semínek.Vše dobře rozmixujeme. Na závěr vmícháme chia semínka, na 5 minut necháme semínka nasáknout vlhkost, tím je zaktivujeme a nápoj tak zhoustne do požadované konzistence.

Reklama

Související články

Vánoční aroma koření provoní advent

Snad žádné období roku není tolik spojené s vůněmi jako doba vánoční. Když ucítíme vanilku, skořici, hřebíček, anýz, přivoláme si sváteční, zklidněnou...

Výběr článků

Načítám