Hlavní obsah

Začíná vánoční období - advent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tolik oblíbený vánoční čas začíná oficiálně adventem. Začátek adventu letos připadl na první prosincovou neděli (2.12.). Tento den se nazývá železnou nedělí. Následovat budou bronzová, stříbrná a zlatá. Ale není nutné za tímto označením hledat nějakou zvláštnost. Je totiž čistě komerční a s žádnými tradicemi nemá nic společného.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Naopak advent jako takový spojen s tradicemi je. Důležitý je hlavně pro věřící, kteří každoročně oslavují příchod svého Spasitele.

Foto: Jiří Antal, Právo

V tomto případě jsou věnce kombinovány a doplněny slaměnkami a snopečky stébel svázanými mašlí. Svíčky jsou umístěny do kovových misek (víčka od kečupu).

My ostatní si připomínáme, kolik času zbývá do vánočních svátků. Po každou adventní neděli by se měla podle zvyklostí postupně zapálit jedna svíčka na adventním věnci, který je symbolem přicházejících Vánoc. Věnec je obvykle vyroben ze zeleného chvojí, je různě ozdoben a bývá dominantou stolu. Některé věnce se také věší za stuhy, nebo se jimi zdobí dveře.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce se na předvánoční období těší děti, které si ho dovedou pěkně užít. Většina z nich dostane první prosincový den adventní kalendář, ze kterého si každý den mohou vzít sladkost a mají tak i dobrý přehled o tom, jak dlouhá doba ještě zbývá do Štědrého dne.

2. prosinceželezná neděle
9. prosincebronzová neděle
16. prosincestříbrná neděle
23. prosincezlatá neděle

Reklama

Související témata:

Související články

Jak přežít do Vánoc a nezešílet

Vánoce se blíží a s tím i všudypřítomná nervozita. Poradíme vám, jak Vánoce zvládnout bez shonu, zbytečného napětí a s pokorou tak, jak byli zvyklí trávit...

Výběr článků

Načítám