Hlavní obsah

Za vánočními zvyky a adventními trhy do Jižního Tyrolska

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jižní Tyrolsko sice patří Itálii, ale mluví se zde spíše německy. Neustále zde zůstává rakouský duch z dob minulých. Proto máme i velmi blízko k jejich tradicím. Adventním časem stráveným zde neprohloupíte. Díky překrásné scenérii Dolomit a hlubokých údolí dostane vánoční kouzlo zcela jiný nádech.

Foto: Jižní Tyrolsko

Vánoční trhy v Bolzanu

Článek

Oslavy adventu se údolí od údolí liší, každé má své jedinečné zvyky. Všeobecně však platí, že předvánoční doba je provoněná svařeným vínem a dětskými punči, cukrovím a dalšími delikatesami.

Od první adventní neděle se po domech a kostelech objevují adventní věnce. Vyrábí se z jedlových větví a zdobí čtyřmi svíčkami a stuhami. Každou adventní neděli se dle tradice zapaluje jedna svíčka.

Na Mikuláše, 6. prosince, se na mnoha místech konají průvody. Svatý Mikuláš v biskupském ornátu rozdává dětem sladkosti. Jeho průvodci jsou bíle oděný anděl a čert. Čerti se svými děsivými maskami a metlami vyvolávají u dětí křik a velký povyk. Zvláště tradiční je tento průvod v obci Stilfs/Stelvio ve Vinschgau/Val Venosta. Při „Klosn” je Mikuláš ozdoben rozličnými barevnými ozdobami, zvonky a řetězy.

Foto: Jižní Tyrolsko

Na vánočním trhu v Brunecku na Graben a v parku Tschurtschenthaler Park intenzivně pocítíte čilý ruch města, který v srdci údolí Pustertal spojuje alpskou tradici a nadšení pro hory a přírodu zcela samozřejmě s otevřeností vůči všemu novému.

V údolí Sarntal mají trošku jinou tradici tzv. „Klöckelnnicht“. Po tři čtvrteční večery se tu za zvuku starých melodií a zvonců straší. Po městě se pohybují různě maskované postavy. Tradice vychází z německého rituálu, během kterého se „vyklízí“ cesta bohu plodnosti pro úrodný nastávající rok.

Několik dní před Vánocemi se v domech vystavují betlémy. Dřevěné a často doma vyrobené postavičky zobrazují dávný biblický příběh. Svatá rodina ve stáji, pastýři a andělé.

Foto: Jižní Tyrolsko

Svou krásou vás jistě oslní historické staré město Bolzana se sváteční výzdobou. Náměstí Rathausplatz s vánoční přehlídkou řemesel, ulička Silbergasse a náměstí Kornplatz s dobročinným trhem a proslulé podloubí s tradičními obchody.

Na Štědrý večer, Silvestr a Tři krále se jihotyrolské domy vykuřují. Po tyto tři noci se na rozžhavené pánvi pálí kadidlo, rodina prochází domem a po dvoře a prosí o požehnání. Bohužel se neservíruje žádné speciální jídlo.

Od 6. ledna obchází domy Tři králové. Děti či dospělí se převléknou za Tři krále, kteří dle vánoční pověsti přišli k Ježíškovi a přinesli mu dary. Zpívají písně a sbírají milodary. Posvěcenou křídou zapisují na domovní dveře rok a iniciály C+M+B (Christus mansionem benedicat = Kriste požehnej tento dům).

Zajímavé akce
Rámusící Klöckeln v údolí Sarntal. V údolí Sarntal/Val Sarentino už od 16. století k adventnímu času neodmyslitelně patří zvyk Klöckeln (místní výraz pro "klopfen" – klepání). Tradici jsou vyhrazeny tři čtvrteční noci v průběhu adventu, před zimním slunovratem. Hlučné skupiny zahalených mužů, tzv. Klöcker, obcházejí domy, rámusí, přejí vše dobré a prosí o dary. Přitom zpívají dvě prastaré písně, Klöckeln píseň a děkovnou píseň. Zvláštní roli při „Klöckeln” hrají dva muži převlečení za manželský pár, tzv. „Zussler”. Tato tradice pochází pravděpodobně ještě z předkřesťanského období.
Divoké reje „Klosn“ na svátek Mikuláše - 7. prosince, den po svátku svatého Mikuláše, začíná ve 14 hodin ve vesnici Stilfs/Stelvio v údolí Vinschgau/Val Venosta tradice Klosn. Obcí prochází průvod v čele se „Santa Klosem“, v němž maskovaní muži divoce chrastí zvonci a řetězy. Mají tak zahnat démony a podpořit plodnost. Divoký rej je výhradně mužskou záležitostí.
Vánoční trhy v Bolzanu - Bozen/Bolzano, hlavní město provincie Jižní Tyrolsko, má jedny z nejkrásnějších vánočních trhů na severu Itálie. Konají se na náměstí Waltherplatz/Piazza Walter, kde se 24. listopadu rozzáří vánoční stromek. Světlo svíček, kořeněné vůně a libé tóny, oznamující příchod Vánoc, prostoupí úzké uličky, podloubí a náměstíčka, která dodávají středověkému městu nezapomenutelnou atmosféru. Jihotyrolané si pochutnávají na nejrůznějších klobáskách, horké polévce, lokálních produktech, ovoci v čokoládě, svařeném víně, punči, horském jablečném džusu. Na trzích se dá také koupit místní specialita Zelten, sladký ovocný chlebíček. Trhy jsou velmi populární po celé Itálii. Jezdí sem autokarové výlety, o víkendech dokonce bývá ucpaná dálnice vedoucí z Verony.
Ve stínu impozantní katedrály s 800 let starým gotickým klášterem začínají 24. listopadu v Brixenu/Bressanone vánoční trhy. Konají se na náměstí Domplatz/Piazza Dumo. Navštívit tu také můžete Diecézní muzeum, kde je jeden z největších betlémů na světě.
Proběhněte se na Silvestra Bolzanem. Na náměstí Walther startuje každoroční běžecký závod "BOclassic". Okruh je dlouhý 1250 metrů, muži ho musejí oběhnout osmkrát, ženy čtyřikrát. Více na www.boclassic.it.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám