Hlavní obsah

Výstava představí vánoční dárky za Rakouska a Masaryka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dne 15. listopadu začíná v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě výstava nazvaná Vánoční nákupní šílenství před mnoha lety. Návštěvníky zavede do doby rakouského mocnářství a první republiky. Vystavené předměty pocházejí převážně od vysokomýtských řemeslníků a obchodníků.

Foto: ČTK

Reklamní betlém firmy Otta Rakovník vyrábějící mýdlo Eso.

Článek

„Výstava není zaměřena na typické vánoční dárky, spíše na živnosti ve Vysokém Mýtě. Častým dárkem byly třeba hračky, které máme také vystavené, ale u nich nemáme dochováno, že by byly vyrobeny nebo prodávány ve Vysokém Mýtě," vysvětluje  kurátorka Helena Milerová.

Foto: ČTK

Figuríny představující scénu z ulice 30. a 40. let 20. století.

Expozice by měla zaujmout všechny věkové kategorie. Lidé uvidí dobové věci denní potřeby, které sloužily jako dárky, například knihy, klobouky, pláště, kožené peněženky, hračky, papírnické výrobky či zasklené grafiky.

Nejstarším exponátem jsou hodiny z roku 1848 vytvořené hodináři z Vysokého Mýta. Autentické předměty doplňují historické reklamy a fotografie vysokomýtských obchodů.

Foto: ČTK

Výstavu doplňuje malá výstava papírových reklamních betlémů zapůjčených z třebechovického muzea. Pro propagační účely je vytvářely například firmy vyrábějící mýdlo nebo cikorku.

„Třeba jeden ze tří králů má s sebou velblouda, který má mezi zavazadly cikorku. Na dalším betlému děti táhnou kárku naloženou výrobky dané firmy," řekla Milerová.

Foto: ČTK

Reklamní betlém firmy Thalia Liberec.

Reklama

Výběr článků

Načítám