Hlavní obsah

Vykouzlete si doma jedinečnou sváteční atmosféru

Právo, Gisela Růžičková

Vánoce jsou svátky s nezaměnitelnou atmosférou. Spojujeme je hlavně s tradicemi, a proto se v nich každoročně opakují barvy, jako jsou červená, bílá, zelená, zlatá a stříbrná. Můžeme si je ovšem vylepšit i jinými kombinacemi.

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé tvoří vánoční dekorace v rámci Design Flowers Video: Novinky

 
Článek

Nechte se inspirovat! Zpestřením výzdoby mohou být kombinace tradičních barev a symbolů s neotřelými variacemi.

Foto: IKEA

Zajímavou vánoční dekorací je i adventní kalendář skládající se z drobných dárků, které potěší hlavně ty nejmenší. Stačí přidat čísla, aby děti věděly, jaký mají kdy otevřít.

Foto: IKEA

Vintermys jsou závěsné dekorace v podobě zvířátek, koulí a dalších geometrických tvarů (od 129 Kč/4 ks), které vnesou do našich oslav třpyt.

Například různé odstíny bílé, krémové, mátové či modré barvy krásně vyniknou v kombinaci s tradiční zlatou a stříbrnou, které perfektně podtrhnou slavnostní atmosféru.

Pokud dekorace sladíme do zlatavých odstínů v kombinaci s barvami koření, pohled na ně nás pohladí na duši.

Foto: TCHIBO

Dekorace ledový krystal s LED žárovičkami je vhodná i do exteriéru. Krystal o průměru asi 28 cm má 25 LED žároviček vydávajících teplé bílé světlo. Je průhledný, i kabel o délce 3 m. V balení je stuha s poutkem k zavěšení o délce 1,5 m. Cena cca 599 Kč.

Trendy letošních svátků

Když si vybereme barvy, do jakých chceme letošní Vánoce ladit, dalším krokem bude volba vzorů. Platí zásada: Dekorace a materiály musí ladit se stylem domácnosti. Do stylizované výzdoby zapojíme i povlaky na polštářcích, svícny i ubrusy.

Foto: ALMARA-SHOP.CZ

Vánoční dekorace a ozdoby na stromeček značky Clayre & Eef pomohou zútulnit a vyzdobit naše domovy do slavnostního hávu.

Foto: KIKA

Kužel Začarovaný les dřevěný se třpytkami, 40 nebo 50 cm od 349 Kč a dřevěná dekorační koule 11 nebo 17 cm od 149.

Chybu neuděláme minimalistickou výzdobou bez vzorů. Stačí vsadit na lesklé a hladké materiály, které plní ozdobnou funkci samy o sobě.

Ze vzorů je aktuální elegantní vintage styl a geometrické ornamenty. Vintage ve stylu haute couture nejlépe vynikne v kombinaci s temnými a zastřenými barvami, geometrické vzory (proužky, puntíky, kostky) ve stylu šedesátých let působí efektně naopak s kovovými lesky a sytými barvami.

Foto: F&F HOME

Zlatá, bílá a červená – bez těchto barev se Vánoce neobejdou. Motivy vloček, charakteristické pro skandinávský design, jsou doplněné o srdíčka, ptáčky, aromatické svíčky, měkké deky nebo huňaté polštářky.

Foto: LUXURY TABLE

Jídelní porcelán oživíme svátečními kousky značky Villeroy & Boch. Třeba stříbrno-bílou kolekcí La Classica Nuova s průhlednými krystalky a perličkami.

Populární jsou také pletené či norské vzory – sněhové vločky, sobi, medvídci, sáňky či lyže.

Velmi oblíbené jsou přírodní materiály, které ve vhodně zvolené kombinaci mohou působit moderně a elegantně.

Foto: OBI

Efektní dekorací jsou vánoční girlandy, které ozvláštní nejen interiér, ale použít je můžeme i nad vchodové dveře či schodiště.

Kromě přírodnin jsou letos v kurzu i sklo (čiré, barevné či kouřové), keramika a plast – matný, lesklý i průhledný.

Foto: IKEA

Dekorace Strala, lucerna Led v podobě sněhové vločky, na baterie (149 Kč/3 kusy). Obsahuje: 1 lucernu LED (v. 6,1 cm, O 4 cm), 1 lucernu LED (v. 7,6 cm, O 4 cm) a 1 lucernu LED (v. 9,1 cm, O 4 cm). Vestavná žárovka LED. ABS plast.

Hitem letošních Vánoc jsou umělé květiny – zejména velké umělé květy vánoční hvězdy, růží a pivoněk v bílé, stříbrné, zlaté a měděné. Fungují buď samostatně jako dekorace, nebo jako ozdoby na vánoční stromek.

Při zdobení nezapomeňte

Hlavně na stůl, což je významné místo slavnostního stolování. A pamatujte i na výzdobu oken, stěn či dveří.

Květinové dekorace, svícny a svíčky, které dotvářejí slavnostní atmosféru.

Na vánoční stromky použijte ozdoby a stuhy v duchu stylu celého bytu.

Foto: WWW. CSKARLIN. CZ

Útulnou a pohodovou atmosféru dodají interiéru luxusní svíčky a vonné difuzéry Wax Lyrical. jež nám během pár vteřin navíc zlepší náladu a zklidní mysl. Vybírat lze z nepřeberného množství vůní.

Efektní jsou i vánoční girlandy, které ozvláštní nejen interiér, ale dají se použít i nad vchodové dveře či schodiště. Také girlandy ozdobíme stuhou, dobře vypadají plastové, plstěné či slaměné ozdoby.

Při výrobě vánočních dekorací se vyplatí přírodní materiály – větvičky jehličnanů, šišky, mech, suché odkvetlé trávy a rostliny. Pořídit si můžeme i jejich umělé napodobeniny.

Foto: WWW.ESKLO.CZ

Vánoční kolekce Goebel s novými designy ozdob pro milovníky klasiky, ctitele moderny i sběratele. Výrobní proces těchto mistrovských kousků má špičkovou kvalitu.

Z kuchyňských zásob využijte různé druhy koření – skořici, badyán, hřebíček. Hodí se i sušené plátky citrusů, jablek, sušené plody jeřabin, šípku či švestky. Dekorativní jsou i skořápky ořechů, ať už přírodní, nebo nastříkané stříbrnou či zlatou barvou.

Do interiéru zcela přirozeně patří i živé květiny – vánoční kaktusy, poinsettie (vánoční hvězdy), bramboříky, orchideje, rozkvetlé barborky, žluté zlatice či jmelí.

Světelné dekorace

LED světelné řetězy se hodí pro vnitřní i venkovní použití. LED zdroje nevytvářejí teplo, a tak nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Jsou navíc energeticky velmi úsporné.

Foto: TCHIBO

Svíčky z pravého vosku s LED lze zhasnout sfouknutím nebo vypínačem. Výška každé svíčky je 12 cm, průměr asi 7,5 cm. Doba svícení s jednou sadou baterií je 200 hodin. Součástí balení jsou čtyři baterie. Cena sady cca 299 Kč.

K dostání jsou různé tvary a barvy světel, některé typy nabízejí možnost volby režimů, které můžeme nastavit dálkovým ovladačem či přímo na produktu. Světelnými řetězy či LED pásky ozdobíme schodiště a okna.

Foto: OBI

LED světelné řetězy v mnoha velikostech, délkách, barvách a provedeních podtrhnou sváteční atmosféru a hodí se do interiéru i exteriéru.

Venkovní osvětlení musí být odolné vůči nepřízni počasí a bezpečné. Také zde platí, že jsou nejlepší volbou LED světelné zdroje. Světelnými řetězy můžeme ozdobit venkovní stromy, efektně vypadají i na fasádě, římse či jako ozdoba plotu.

K dostání jsou kromě tvaru klasických svíček i řetězy ve tvaru rampouchů či světelné sítě, které dozdobí venkovní prostory na balkónech a terasách.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Vánoční barevné trendy

Kouřové odstíny — šedá s bílou, pařížskou modrou nebo stříbrnou

Pastelové barvy — modrá, růžová, smetanová

Kovové lesky — měděné, stříbrné, ocelové, matné zlaté

Zastřené odstíny — fialové, khaki, smaragdově zelené

Syté odstíny — žluté, šmolkově modré, oranžové, červené

Kombinujeme barvy

Červenou se zelenou, bílou, stříbrnou a zlatou

Bílou s odstíny béžové, šedé a hnědé

Zelenou s hnědými odstíny a bílými akcenty

Jak zacházet se svíčkami

Nenecháváme je nikdy hořet bez dozoru.

Nezapalujeme je v blízkosti oken či dveří kvůli průvanu.

Zapalujeme je jen tehdy, pokud budou hořet delší dobu.

Časté zapalování a zhasínání vede k poničení a následné nefunkčnosti knotu.

Svíčku zhasínáme namočením knotu do vosku — nasaje se jím a zůstane plně funkční.

Reklama

Výběr článků

Načítám