Hlavní obsah

Vánočnímu programu planetária vévodí Anička a Nebešťánek

Vánočnímu programu planetária v pražské Královské oboře vévodí pohádkové vyprávění, ve kterém se holčička Anička seznámí s malým Nebešťánkem a společně zažijí neobyčejná dobrodružství ve vesmíru. Příběh je mezi návštěvníky už léta populární stejně jako filmová pohádka Mrazík.

Článek

V programu je pořad Anička a Nebešťánek každé odpoledne kromě Štědrého dne a Silvestra, kdy je zavřeno. Planetárium informuje o svých aktivitách na webových stránkách www.planetarium.cz.

Dospělí a větší děti mohou rovněž každý den počítat s pořadem Sedm divů vesmíru. Nejstarší výčet sedmi divů světa je starý už 2200 let. Během následujících staletí autoři sedmičku zachovávali, měnili však divy do ní zahrnuté. Na Zemi i v kosmu existují divy další, mnohem velkolepější a záhadnější, jako galaxie, temná hmota, reliktní záření z počátků vesmíru, velký třesk, hvězdy, planety, živá hmota, inteligence. A právě o nich se mohou návštěvníci planetária mnoho zajímavého dovědět.

Teprve za těmito pořady se o pomyslné třetí místo na žebříčku divácké popularity dělí pořad nepochybně "nejvánočnější" - Za tajemstvím betlémské hvězdy - s novým pořadem Mauna Kea, královna ohně a hvězd.

Planetárium také nabízí pořad Ztracená říše boha Slunce o záhadách staré americké civilizace. Provází návštěvníky tajemnou mytologií a způsobem chápání světa starými Američany. O neobyčejných znalostech afrických Dogonů o nejjasnější hvězdě noční oblohy, která září ve Velkém psu, je pořad Tajemství Síria. Dogonové, kteří Síria uctívali, měli o této hvězdě znalosti, které lze získat jen moderními přístroji a astronomickými pomůckami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám