Hlavní obsah

Vánoční trhy v Praze nabídnou kapry za 50 korun i svařák v hrncích

Právo, Stáňa Seďová

Už nyní mohou lidé nakoupit a nasát atmosféru na prvních vánočních trzích, které zdobí náměstí Míru v Praze 2. O víkendu se otevřou další a 1. prosince ovládnou i Staroměstské a Václavské náměstí. Letos budou trhy ve znamení ledové výzdoby, kvalitních svařáků a lovení kaprů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

První vánoční trhy se v Praze otevřely na náměstí Míru.

Článek

Adventní čas se blíží a podle toho se mění i jednotlivá náměstí v Praze. Vůbec první trhy se rozsvítily už v úterý u kostela sv. Ludmily ve druhé městské části, kde v jedenašedesáti stáncích lidé dostanou tradiční vánoční zboží a hlavně pochutiny jako svařené víno, punč, trdelník, palačinky, perníčky i uzeniny.

V nabídce medů, bylinek, ručních výrobků ze dřeva, mýdel a vánočních ozdob zatím chybí jen typický stánek s jedlými kaštany. Výzdoba je chladná, ledová a sněhově třpytivá, jak velí letošní trendy.

Už tento víkend náměstí Míru napodobí i náměstí Republiky nebo Anděl. Pořadatelé trhů z Prahy 5 chtějí být letos dokonce o něco světovější, a tak budou svařené víno a punč nalévat do keramických hrníčků, tak jak se to dělává na trzích například ve Vídni. Zákazník zaplatí zálohu, která je mu vyplacena, když hrnek vrátí. Kdo ale chce, může si keramickou památku nechat. Rozloučit se musí jen se zaplacenou zálohou.

Letos poprvé se rozbalí vánoční trhy přímo před plaveckým stadiónem.

Na začátku prosince se pak otevřou i další trhy na Tylově náměstí, nebo v rámci farmářských trhů v Dejvicích na Kulaťáku anebo ve Strašnicích na Kubánském náměstí. Největší vánoční trhy v Česku odstartují na Staroměstském a Václavském náměstí 1. prosince 2012.

Strom, který letos ozdobí staroměstské trhy, se bude kácet tuto neděli u obce Holoubkov v západních Čechách. „Už teď můžeme hosty trhů lákat na naše svařené víno, které loni ocenili i odborníci z řad sommeliérů jako to nejlepší z českých trhů. Vaříme ho z francouzského vína Côtes du Rhône. Koření se v nápojích vaří v punčoše,“ prozradila přípravu populárního svařáku Hana Tietze za pořadatelskou společnost Taiko s tím, že letos budou trhy speciálně hravé i pro dospělé.

Kdo si bude chtít na vlastní kůži vyzkoušet ulovit kapra a dostat ho po úspěšném lovu za bezkonkurenční cenu, ať zamíří do Podolí. Letos poprvé se totiž každý prosincový víkend rozbalí vánoční trhy přímo před plaveckým stadiónem. Na jedno z nejmenších tržišť se lidé mohou vydat od 1. prosince každou sobotu a neděli od 11 do 19 hodin a pořídit tu nejlevnějšího kapra v Praze.

„Pro malé návštěvníky bude připraveno na každý víkend padesát blatenských kaprů za speciální cenu 50 korun za kus. Kapra za tuto cenu si ale budou muset sami vylovit. Nejdříve si zkusí lovení makety kapra a poté pomocí podběráku vyloví také živého šupináče za tuto speciální cenu,“ řekla Právu Tietze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám