Hlavní obsah

Vánoční pečení se letos značně prodraží

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi, kteří si vánoční cukroví doma nepečou, a na Vánoce jej kupují, musí počítat s tím, že si letos za tuto oblíbenou pochoutku připlatí. Oproti loňskému roku vzrostou ceny kupovaného cukroví i o 100 Kč až na 700 korun za kilogram. O desítky korun hlouběji do kapsy budou muset sáhnout i hospodyňky, které si cukroví na vánoční stůl pečou samy.

Foto: Profimedia.cz

Na letošní ceně vánočního cukroví se podepíše i vyšší cena másla či vajec.

Článek

Vánoční pečení nikdy nebylo levná záležitost. V některých domácnostech se navíc peče cukroví i desítky různých druhů a spotřeba másla, cukru, mouky, ořechů či kokosu se pak počítá na kila. A právě cena másla a vajec s výdaji za pečení letos zahýbou nejvíce.

Jen vyšší cena másla prodraží například jednu várku doma pečených vanilkových rohlíčků, lineckého cukroví či třeba vosích úlů zhruba o 20 korun.

Máslo meziročně zdražilo o zhruba 40 procent. Zatímco loni v prosinci se čtvrtkilová kostka prodávala v průměru za 43 korun, nyní ji koupíte za 60 korun. Podle odhadů některých analytiků se může cena vyšplhat až na 70 korun.

O kolik zdraží kvůli máslu cukroví (v Kč)
Druh cukrovíMnožství máslaCena loniCena letosRozdíl
Vanilkové rohlíčky200 g34,405621,60
Linecká kolečka200 g34,405621,60
Vosí úly180 g3150,4019,40
Perníčky75 g12,90218,10
Pracny140 g2439,2015,20
Zdroj: KPMG, Pozn.: Tabulka vychází z průměrných cen másla 43 korun (2016) a 70 korun (2017).

Strmě stoupá cena vajec, ty se ovšem používají jen do některých druhů cukroví. Zatímco před rokem se jedno vejce prodávalo v průměru za 3,15 korun, nyní je jeho cena i o více než korunu vyšší. Předpokládá se, že bude dál růst, podle šéfky Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé může vejce brzy stát i více než pět korun.

O několik korun na kile je dražší i cukr, zhruba o korunu pak mouka. Oblíbený tuzemák, který je nezbytnou složkou některých druhů, zdražil na litru asi o dvacet korun. Dražší je i čokoláda a kakao.

V obchodech kilo i za sedm stovek

Výrobci cukrovinek dnes nabízejí směsi vánočního cukroví nejen v obchodech, ale i na internetu. Za kilo cukroví obsahující někdy až přes dvacet druhů si účtují i 700 korun. Řada z nich ale už nemá volné kapacity a objednávky nepřijímá. Přitom ještě loni se ceny u většiny těchto výrobců pohybovaly mezi 350 až 450 korunami za kilogram.

Na výrazně vyšší ceny základních surovin reagují i tzv. domácí pekařky, které si pečením cukroví jen přivydělávají.

„Pečení vánočního cukroví se věnuji již několik let. Mám zákazníky, kteří se ke mně každý rok vrací. I kvůli nim jsem se snažila s cenou příliš nehýbat. Ovšem letos zdražit musím, i přesto, že jsem si udělala zásoby másla do mrazáku,” svěřila se Právu Jana z Prahy. V loňském roce prodávala kilo cukroví s dvaceti druhy za 450 korun, letos cenu zvedla na 490 korun.

Zhruba 150 kilo cukroví peče rok co rok pro své stálé zákazníky z celé republiky i paní Martina z jižní Moravy: „Cenu cukroví jsem stanovila podle počtu kil, která si ode mě zákazníci objednají. Čím více si koupí, tím je cena nižší. Nejdráž je pak kilo vyjde na 310 korun.”

Martina oproti loňsku nezdražila, vyšší náklady za suroviny kompenzuje změnou dopravy. „V minulých letech jsem svým zákazníkům vozila cukroví zdarma téměř po celé republice, letos jsem od toho upustila a posílám objednávky kurýrem, za což musí zákazník zaplatit,” dodala.

Bez cukroví to v Česku nejde

Vánoce bez vánočního cukroví by pro většinu Čechů nebyly Vánoce. Jak totiž ukázal průzkum společnosti KPMG, sdílí tento názor naprostá většina českých domácností, bez cukroví na Vánoce se obejdou jen pouhá čtyři procenta Čechů.

Ve třech z deseti domácností se pečení cukroví nevěnují, ovšem ani zde bez této tradiční dobroty nezůstanou, buď je obdarují příbuzní či známí, nebo si ho koupí v obchodě či od prověřených dodavatelů. Podle KPMG zdraží jen vyšší ceny másla například jednu pečící dávku podle receptu vanilkových rohlíčků či lineckých koleček zhruba o dvacet korun.

Anketa

Jak se vyrovnáte se zdražením vánočního cukroví, popřípadě surovin k jeho výrobě?
Nijak, nakoupím/napeču jako obvykle
35,2 %
Nenakoupím, napeču sám/sama
41,9 %
Nebudu péct, nakoupím
3,7 %
Výjimečně se obejdu bez cukroví
10,9 %
Cukroví na Vánoce nemám nikdy
8,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1453 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám