Hlavní obsah

Vánoční koření podtrhne tu správnou atmosféru

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen stromeček, dárky a kapr, ale samozřejmě i vánoční koření dělá ze Štědrého dne událost roku. Na mleté však zapomeňte, raději si kupte celé. Nejenže je krásné na pohled, ale čerstvě rozdrcené mnohem lépe voní i chutná.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kardamom

Nebo také kardamon, chcete-li, voní intenzivně po citrusech. Dokonce i jeho zelené obaly, které skrývají drobná, temně hnědá semínka, se vzhledově podobají suchým citrusovým jadérkům.

Původ: Indie, Srí Lanka

Vzhled rostliny: Kardamomovník obecný (Elettaria cardamomum) je trvalka s podzemními oddenky, typickými pro zázvorovité rostliny, z nichž vyrůstají silné lodyhy s dlouhými zpeřenými listy. Kvete hrozny bílých, fialově žilkovaných květů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kardamon

Využití: Sušenky a jiné cukrovinky, bábovka, jablečný závin, drůbež, ryby, luštěniny, rýže, kari omáčka, likéry

Zajímavost: Říká se, že králem koření je pepř, kardamom zase jeho královnou. Po vanilce a šafránu patří k nejdražším kořením.

Skořice

Pozná se okamžitě podle unikátní, kořenitě nasládlé vůně. Světle hnědé, tenké, do trubičky srolované plátky vypadají náramně dekorativně. Jde o vnitřní vrstvu kůry stromu.

Původ: Srí Lanka

Vzhled rostliny: Skořicovník cejlonský (Cinnamomum zeylanicum) je velice aromatický strom z čeledi vavřínovitých, který se pro stálý přísun mladé kůry pravidelně zmlazuje zpětným řezem. Z něj pochází pravá skořice.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Skořice

Využití: Cukroví, sladké pečivo, dezerty, nákypy, záviny, víno, káva a jiné nápoje, marináda, drůbež, ovocné saláty

Zajímavost: Hrubší, tvrdší, silnější a méně účinné koření, které na trhu převládá, je skořice čínská ze skořicovníku čínského neboli kasie (C. cassia).

Anýz

Voní po lékořici, svěže až jakoby mentolově.

Plody, dvounažky, jsou velice drobné, vroubkované, mají tvar kapky a světle hnědou barvu.

Původ: Středomoří, západní Asie

Vzhled rostliny: Anýz (Pimpinella anisum) je půvabná, až 60 cm vysoká jednoletka s jemnými okrouhlými, zubatými listy a vzdušnými okolíky sněhobílých kvítků. Kvete v létě.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Anýz

Využití: Chléb a jiné pečivo, koláče, cukroví, kompoty, likéry, čaje, mleté maso, mořské plody, vařená zelenina

Zajímavost: Rostlinu řadíme jak ke koření, tak i mezi bylinky, protože kromě semen se používají i čerstvé listy. Anýz si můžeme vypěstovat na zahrádce, potřebuje plné slunce a ochranu před větrem.

Koriandr

Svou vůní připomíná semletou sušenou pomerančovou a citronovou kůru s listy pelyňku. Plůdky jsou drobné zakulacené, podélně žebrovité dvounažky v blonďatém odstínu.

Původ: Středomoří

Vzhled rostliny: Koriandr setý (Coriandrum sativum) je jemná jednoletá bylina s dlouze řapíkatými, vykrajovanými aromatickými listy. Okolíky bílých až růžových kvítků se objevují v létě. Dorůstá do výšky 50 až 60 cm.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Koriandr

Využití: Chléb a jiné pečivo, cukroví, palačinky, rolády, masové pokrmy, ryby, zavařeniny, vařená zelenina, polévky, čatní

Zajímavost: Jedlé jsou také mladé listy, ale vůní ani chutí se koření nepodobají. Koriandr dobře roste na slunečném záhonu s propustnou půdou.

Badyán

Vůní je hodně blízký anýzu, jen o něco výraznější. Nesmírně dekorativní tvrdá tobolkovitá, tmavohnědá souplodí chránící lesklá rezavá semínka zpodobňují osmicípou hvězdu.

Původ: Jižní Čína, Vietnam

Vzhled rostliny: Badyáník pravý (Illicium verum) je stálezelený, až 15 m vysoký strom s tmavozelenými, lesklými listy. Nakvétá hvězdicovitými, nažloutlými květy, z nichž se vyvíjejí zelená měchýřkatá souplodí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Badyán

Využití: Cukroví, pudink, povidla, kompoty, dýně, ryby, drůbeží a vepřové maso, vaječné pokrmy, kari omáčka, svařené víno

Zajímavost: Badyán, lidově nazývaný hvězdičkové koření, se v Číně používá už přes dva tisíce let.

Hřebíček

Má charakteristické, výrazně pronikavé ovocné kořenité aroma. Jak jméno napovídá, vzhledem připomíná krátké hřebíčky s kulatou hlavičkou usazenou ve čtyřcípém lůžku. Jsou to sušená květní poupata v kalichu.

Původ: východní Indonésie

Vzhled rostliny: Hřebíčkovec vonný (Syzygium aromaticum) je okolo 10 m vysoký stálezelený strom z čeledi myrtovitých. Má leskle zelené listy se zvlněnými okraji. Jakmile květy naběhnou do růžova, sbírají se a suší.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hřebíček

Využití: Cukroví, punč a jiné nápoje, rýžové pokrmy, kompoty, bešamel, šunka, jehněčí, uzeniny, dýňová polévka

K tradičnímu vánočnímu koření dále patří:

Muškátový oříšek - má specifické aroma, lehce nahořklé, trochu svíravé. Je to tvrdé oválné semeno s vrásčitým povrchem v barvě mléčné kávy.

Vanilka - voní sladce, jakoby mléčně, velmi příjemně. Plody luskovitého tvaru jsou tmavé, dlouhé, podobné fazolím a obsahují miniaturní černá semínka.

Zázvor - si také s ničím jiným nespleteme. Má lehce štiplavé, po citrusech svěží aroma. Roztodivně tvarovaný oddenek je světle béžový jak čerstvý, tak sušený. 

Zajímavost: V 17. století se Nizozemci zmocnili hřebíčkových plantáží, aby se na víc jak sto let stali jedinými dovozci tohoto koření na světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Pekaři upekli vánočku dlouhou osm metrů

Nejdelší vánočku v České republice, měřící více než osm metrů, upekl kolektiv pekařů pekárny Penam v Českých Budějovicích. Veřejnost ji mohla spatřit na...

Výběr článků

Načítám