Hlavní obsah

Vánoce za mřížemi: Chlebíčky, cukroví a koncert Walda Gangu

– Praha
Novinky, David Zápal

Období Štědrého dne a adventních svátků slaví mimo domov nejen pacienti v nemocnicích, hasiči, policisté, lékaři, ale také odsouzené ženy a odsouzení muži. Jaké je to trávit Vánoce ve výkonu trestu? Mříže nezmizí, ale vězni se mají mnohem lépe, než v jiných dnech.

Foto: Profimedia.cz

I ve vězení je o Vánocích volnější režim.

Článek

V typově ostrahové věznici s oddělením s dozorem Jiřice se program příliš nemění, přesto je ale svátečnější. „Denní režim zůstává stejný, budíček je v šest hodin,“ dozvěděli jsme se od tiskové mluvčí věznice Jiřice Hany Prokopové. Odsouzení pak mohou volný čas v prostorách areálu využít třeba ke sledování televize.

„Během roku jsou pevně stanovené časy ke sledování programu, výjimka je jen o Vánocích, kdy je pro odsouzené modifikován jejich program zacházení. Letos se odsouzení mohou dívat od devíti hodin do půlnoci, a to bez rozdílu, na rozdíl od zbytku roku, kdy je sledování televize striktně dáno chováním konkrétních odsouzených,“ upřesnila.

I kuchyňky na oddílech je povoleno využívat tak, jak vězni potřebují. V tyto dny mezi sebou odsouzení sehrají rovněž několik vánočních turnajů, třeba v šipkách nebo stolním tenise. Připraveno je také kulturní vystoupení se scénkami Miloslava Šimka a Jiřího Grossmana.

Foto: Profimedia.cz

Odsouzení v Jiřicích letos utráceli v kantýně, aby si přilepšili na svátky. „Prodáno bylo sedm set vek a čtyři sta kilogramů bramborového a vlašského salátu,“ prozradil nám vedoucí místní kantýny.

Své patnácté vánoční svátky za mřížemi stráví Jakub L. A dodnes si na ně na takovém místě nezvykl. „Stejně bych byl raději doma,“ svěřil se nám odsouzený, jemuž šestnáctiletý trest odnětí svobody končí v květnu příštího roku. „Bohužel ale nevím, jaký ten příchod do svobodného světa bude. Rodina se mnou není v kontaktu už čtrnáct let a třeba hypermarkety znám jen z reklamy v novinách.“

Večeře pro odsouzené se co nejvíce přibližuje klasické štědrovečerní večeři, kapr tu však nahrazují řízkem. Strava odsouzených je o vánočních svátcích obohacena i o cukroví a ovoce.

Foto: Vězeňská služba ČR

Koncert Walda gangu ve věznici v Jiřicích.

Ani žáci místního učiliště se od těch klasických neliší, snad jen zpestřením předvánočního času. „Jsou ve svém dočasném domově, ve věznici. O prázdninách se jako na ostatních školách neučí a poslední školní den jsme žákům zpestřili vystoupením kluků ze skupiny Walda Gang,“ osvětlil nám ředitel SOU Jan Beer.

„Ten koncert byl skvělý! Vlastně jsem poprvé v životě zažil takové vystoupení. Dřív jsem bral drogy a nikdy jsem na žádném nebyl,“ řekl nám Milan V., odsouzený žák prvního ročníku učiliště, v kterém se na svoji kariéru po propuštění připravují budoucí malíři–lakýrníci. Mezi vězni je o výuční list velký zájem a na rozdíl od některých žáků klasických učilišť si většinou vzdělávání více váží.

Reklama

Výběr článků

Načítám