Hlavní obsah

V Polsku se o Štědrém dnu neholduje alkoholu ani masu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polský vánoční jídelníček se od našeho v mnohém liší. Například tím, že o Štědrém dnu se Poláci nedotknou alkoholu a masa. Samozřejmě kromě rybího. Toho ovšem hospodyně servírují úctyhodné množství. Nejdůležitějším štědrovečerním jídlem je stejně jako u nás smažený kapr. Poláci jej ovšem nejí s bramborovým salátem, nýbrž s chlebem.

Článek

„Tradiční jsou sledi, a to na nejrůznější způsob. Například po řecku, v majonéze, v rajské omáčce a podobně,“ říká publicistka Małgorzata Jakubisiaková z Varšavy.

„Před večeří, která začíná v okamžiku, kdy na nebi vyjde první hvězda, dostane každý stolovník oplatku ve tvaru hostie. Tu mu podá nejstarší člen rodiny,“ dodává.

Celkem zahrnuje polská štědrovečerní večeře dvanáct různých druhů jídel. Kromě už zmíněných ryb se servíruje polský boršč, což je v podstatě česnečka s červenou řepou. K nim Poláci přikusují uška (ouška, podle tvaru – pozn. redakce), tedy malé pirožky plněné houbami.

Zdobené cukroví na polském štědrovečerním stole chybí

„Pečeme i velké pirohy s kapustou, jíme hrách s kapustou a nudle s mákem. Tradičním pokrmem je sladká kutia, připravovaná z pšenice, medu, máku a ořechů,“ pokračuje paní Goša, jak se v Polsku zkráceně a důvěrně říká Małgorzatám. „Na stole nechybí ani kompot a sušené ovoce,“ podotýká.

Na polském vánočním stole ovšem nenajdete drobné cukroví. Žádné pracny, vanilkové rohlíčky (recepty na Proženy.cz), linecká srdíčka či kolečka ani vosí hnízda (recept na Proženy.cz), které jsou v Čechách a na Moravě samozřejmostí.

„U nás pečeme tři druhy sladkého pečiva. Makovec, sérnik a perník,“ vysvětluje Goša Jakubisiaková. Makovec je vlastně závin s mákem, ovšem bez jablek. Sérnik připravují polské kuchařky z vajec, mléka, másla, mouky a cukru. Perník se pak nijak neliší od toho, který známe i my. O prvním a druhém vánočním svátku už je na stole běžně maso. Pije se pivo, víno a další alkoholické nápoje, například vodka, jež ostatně je tradičním polským nápojem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám