Hlavní obsah

V polovině českých domácností se na Štědrý den rozvoní živý stromek

Novinky, nes

V českých rodinách se stále těší větší oblibě živý vánoční stromeček, než jeho umělé náhražky. Letos se podle průzkumu agentury Perfect Crowd rozvoní přesně v polovině domácností, zatímco umělý stromek budou zdobit ve 43 procentech rodin. Zbývajících sedm procent domovů zůstane letos bez stromečku.

Foto: David Ryneš, Novinky

Budete mít na Vánoce umělý, nebo živý stromek?

Článek

Obecně lze říci, že pro živý stromek se častěji rozhodují mladší lidé. Ve věkové kategorii 18 - 26 let chce čerstvý stromek 64 % respondentů průzkumu a v kategorii 27 - 44 let je to 62 % osob. Umělý si ozdobí pouze 32, respektive 30 procent dotázaných. S přibývajícím věkem preference živých stromků klesá. Lidé ve věku 45 - 59 let volí živý stromek už jen ve 47 % případů a lidé ve věku 60 let a více pak pouze ve 32 procentech. Pro umělý stromek se letos rozhodlo 45, respektive 62 % dotázaných ve zmiňovaných skupinách.

Ve dvou prostředních věkových kategoriích je také nejvíce osob (8 %), které se pro letošní Vánoce stromečku zřeknou zcela.

Agentura porovnávala i preference živých či umělých stromků v závislosti na pohlaví respondentů. Zatímco ženy s mírnou převahou volí stromky umělé (49 %), obecně si spíš jakýkoli stromek domu pořídí. Bez něj zůstanou pouze čtyři ženy ze sta. Naopak muži zůstanou bez stromečku častěji (11 procent dotázaných), ovšem pokud už se pro něj rozhodnou, raději zvolí stromek živý. Tuto volbu při výzkumu uvedlo 52 procent respondentů.

Agentura provedla průzkum na počátku letošního prosince, přičemž se dotazovala pěti set osob z celé České republiky starších 18 let.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám