Hlavní obsah

V Británii je letos hitem stromeček "vzhůru nohama"

LONDÝN

Letošní Vánoce v Británii budou patrně pamětné - žádná svátečně vyzdobená domácnost, která jde s módou, se totiž neobejde bez vánočního stromku "vzhůru nohama", nebo chcete-li "hlavou dolů", píše list Daily Mail.

Článek

Britové dbalí nejnovějších vánočních trendů se místo tradičního stromečku ve stojánku houfně hrnou kupovat nové umělé stromky postavené na špičku. Ty se na internetu prodávají až za 300 liber (asi 11 800 korun). Ctí prý starobylou evropskou tradici, podle níž stromečky zavěšené obráceně symbolizují Nejsvětější trojici Otce, Syna a Ducha svatého a rovněž Ježíše na kříži.

Poslední výkřik módy vánočních svátků, stromky "nohama vzhůru", potřebují méně prostoru na podlaze a poskytují větší prostor pro dekoraci v úrovni očí. Věší se buď ze stropu nebo jsou upevněny v masivním podstavci, zajišťujícím jeho stabilitu.

Prodejce očekává dobrý odbyt

Webový prodejce této žhavé novinky očekává záplavu objednávek, ačkoli má "obrácené" stromky na skladě prvním rokem.

"Je to poprvé, co je prodáváme a weboví prodejci doufají, že se mezi našimi zákazníky stanou velkým hitem," říká Leanne Murrayová z Express Gifts.

Pro moderní malé domy prý budou tyto stromečky ideální, protože šetří místo - z místnosti "neujídá" tolik dlouhých větví na úrovni podlahy.

Firma John Lewis už má na skladě verzi stromečků vysokých šest stop (180 centimetrů), které se prodávají po 75 librách (2960 korun), a přestože do Vánoc ještě zbývají dva měsíce, jdou čile na odbyt.

Křesťanský původ, praktické využití

Stromky, které jsou už nějaký čas populární v Americe, nyní berou Británii útokem. Podle mluvčího společnosti nejsou stromečky "nohama vzhůru" žádnou novinkou, ale datují se už od středověku.

"Podle legendy v sedmém století použil mnich trojúhelníkový tvar jedličky k tomu, aby německému lidu znázornil Svatou trojici. Od té doby byl stromek uctíván jako 'boží strom' a byl zavěšován obráceně ze stropu jako symbol křesťanství," vysvětluje mluvčí. "O staletí později se stalo módou stavět vánoční strom správně - se špičkou směřující k nebesům," dodává.

V mnohem pozdější době prý zavedli stromek "vzhůru nohama" maloobchodníci jako dekoraci prodejen, protože nejen že nezabírá tolik místa na podlaze, ale lze na něj pověsit více ozdob v úrovni očí. Malé děti a domácí zvířata na ně pak nedosáhnou.

Svou váhu má v neposlední řadě i to, že "obrácené" vánoční stromky ponechávají více prostoru na dárky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám