Hlavní obsah

Útrata za vánoční dárky bude v ČR pod evropským průměrem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útraty Čechů za vánoční dárky letos budou nižší než činí evropský průměr. Češi totiž do nich investují v průměru 6276 korun, zatímco evropský průměr činí 6850 korun. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu společnosti GE Money Bank, ve kterém obyvatelé všech zúčastněných států shodně uvedli, že kvůli hospodářské krizi letos útraty za vánoční nákupy nezvýší.

Článek

"Více než Češi letos z Evropanů utratí například Němci, Španělé nebo Francouzi, a to v průměru 7800 korun," sdělila mluvčí mluvčí GE Money Bank Markéta Dvořáčková. Výše útraty za dárky podle ní do značné míry souvisí s životní úrovní sledovaných zemí. "Také se na ní v letošním roce podepisuje obava z dopadů finanční krize," podotkla.

Částka, kterou Češi za vánoční dárky letos utratí, je podle Dvořáčkové srovnatelná například se sousedním Polskem, ale je nižší než v západní Evropě. Na druhou stranu Češi za dárky utratí až třikrát více než obyvatelé Ruska nebo Turecka. Nižší částky souvisí s průměrným platem a cenami zboží v dané zemi.

Za jídlo, výzdobu, vánoční stromeček a další nezbytnosti pro doplnění vánoční atmosféry utratí Češi podle průzkumu GE Money Bank v průměru 3463 korun, což je částka srovnatelná se Španělskem, Polskem, Francií a Rakouskem. Naopak obyvatelé Spojených států nebo Německa lpí na výzdobě svých domů natolik, že utratí za přípravy na svátky téměř dvojnásobek, tedy zhruba 6000 korun.

Češi nakupují dárky na poslední chvíli

S nakupováním vánočních dárků začínají Češi spíše později a někteří ho nechávají až na Štědrý den. Naopak Španělé nebo Poláci podle průzkumu GE Money Bank pořizují první dárky už dva měsíce před Vánoci. Američané zase začínají nakupovat vánoční dárky hned následující den ráno po Dni díkuvzdání, který se slaví vždy 30. listopadu, tedy tři týdny před Štědrým večerem. "Tradiční americkou zvyklostí je obdarovat daleko větší počet osob než v Evropě, proto se částka za dárky blíží leckdy až k 20 000 korun," podotkla Dvořáčková.

Češi budou letos podle průzkumu společnosti Provident Financial o něco zdrženlivější při financování vánočních nákupů pomocí úvěru. Půjčku na tento účel si plánuje vzít 22,5 procenta respondentů z řad klientů Provident Financial, což je o zhruba pět procentních bodů méně než vloni. "Chování spotřebitelů před letošními Vánoci kopíruje trend, který začal již na jaře. Lidé pod tlakem zpráv o finanční krizi více šetří, méně utrácejí a obezřetněji si půjčují," uvedl mluvčí firmy Ondřej Holoubek.

Lidé, kteří se letos pro vánoční půjčku přece jen rozhodli, si ale v porovnání s předešlým rokem půjčí výrazně více. Téměř 39 procent z nich si vezme úvěr převyšující 10.000 korun, vloni to bylo necelých 30 procent. Půjčkou podle splátkové firmy nebudou financovat pouze dárky, ale i pohoštění pro svoji rodinu a přátele, vánoční stromky a výzdobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám