Hlavní obsah

Třiatřicet metrů vysoký vánoční strom pro Prahu skáceli na Jičínsku

Letošní strom pro vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze měří 33 metrů a pochází z městečka Pecka na Jičínsku. Strom v neděli dopoledne pokácel dřevorubec Jiří Vorlíček. Strom byl vybrán již vloni, kdy jej ale nakonec nahradil jiný z České Lípy.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Smrk pro letošní vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze

Článek

"Minimální výška stromu je 23 metrů, tento je poněkud větší. Musí být dobře dostupný pro těžkou techniku, musí bezvadně vypadat, mít bezchybný vzhled a být zdravý," uvedl Petr Hozák, ředitel společnosti pořádající trhy. Každoročně se proto dělá dendrologické posouzení zdravotního stavu stromu, aby byl v pořádku a bylo jisté, že nemá nějaké skryté vady.

Před kácením se vrchní část stromu připevní na jeřáb, který jej po uříznutí nadzvedne. Poté se zkrátí na požadovanou délku 22 metrů, z čehož spodní dva metry je nutné opracovat na průměr zhruba 50 centimetrů, aby jej bylo možné zasadit do kotevní jímky v dlažbě Staroměstského náměstí. Do Prahy jej na podvalníku převeze tahač po trase asi 120 kilometrů.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Smrk pro vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze se kácel 20. listopadu v obci Pecka na Jičínsku.

Strom věnovala rodina Wolfových na památku Františka Wolfa, majitele okolních lesů. "Má něco kolem deseti tun. Je celý zdravý, není tam žádná anomálie. Průměr na pařezu je zhruba 105 centimetrů, lišta na pile nám na to jen tak tak vystačila," řekl Vorlíček.

Podle letokruhů bylo stáří stromu spočítáno na 68 let. V Praze bude smrk vztyčen v noci z 21. na 22. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám