Hlavní obsah

Trend z doby kamenné potěší pod stromečkem každou ženu

Novinky, Eva Dvořáková

Každá dáma se velmi ráda čas od času potěší, nebo je potěšena, krásným šperkem. A nezáleží na tom, zda jde o levnou bižuterii, nebo diamanty. V případě obdarování je ale samozřejmě vhodné dbát na preference ženy. Pokud si na výběr šperku troufnete, můžete potěšit originálním a krásným vánočním dárkem.

Foto: Profimedia.cz

Darujte k Vánocům krásný šperk.

Článek

Ženy se zdobí už od doby kamenné. Tehdy se sice nestrojily do šperků proto, aby se líbily a měly větší šanci zaujmout potencionálního partnera, nýbrž z ryze praktických důvodů.

Jak vznikly brože, jak je známe dnes? Pravděpodobně tak, že si ženy kdysi spínaly kůže či cáry látek tak, aby jim držely na těle. Ovšem netrvalo dlouho a lidé všeobecně velmi rychle zjistili, že takovým způsobem nemusí zdobit jen samotné šaty, ale i sami sebe.

Foto: Archiv firmy

Schivaloka, šperky s poselstvím.

Foto: Archiv firmy

Dyrberg Kern

Kosti vystřídaly drahé kovy

První šperky vznikaly z materiálů, které se užívaly k denní potřebě, tedy ze dřeva, z kostí, kamenů, a zdobily se převážně perletí, lasturami, či mušlemi.

Později je vystřídaly drahé kovy, tedy stříbro, měď a zlato, ze kterých se nevyráběly jen šperky, ale i zbraně. Postupem času se šperky staly nepostradatelnou součástí všech, kteří ve společnosti něco znamenali. Čím více šperků a zdobení, tím váženější člověk. Šperky se staly symbolem moci a bohatství. K dozdobení šperků se používaly perly a stejně jako dnes i drahé kameny.

Foto: Archiv firmy

Rodinné šperkařství Halada

Foto: Archiv firmy

Výrobce luxusních šperků Alo diamonds

Foto: Archiv firmy

Richard Collection

20. století přivítalo bižuterii

„V průběhu historie měl šperk nejen ozdobnou funkci, ale také funkci obřadní, společenskou, symbolickou či intimní. Tomu také nasvědčuje jeho úroveň zpracování i materiální stránka. V každém výtvarném slohu a různých kulturách tvořil šperk součást užitkového umění. Ve dvacátém století vystřídala industrializace ručně zdobené šperky za levnější bižuterii. Drahé kameny byly nahrazeny barevnými sklíčky, a ušlechtilé kovy kovovými slitinami a plastovými prvky,” shrnula před časem historii a trendy šperků umělecká šperkařka Silvia Bartová.

Foto: Archiv firmy

Pandora

Foto: Archiv firmy

Guess

Darujte osobitý design

Jana Sirová, store manažerka Richard Collection říká, že ženy vyjadřují svou osobnost nejenom svým oblečením, ale především šperky.

„Vánoční dárek v podobě prstenu, náhrdelníku či náramku jistě potěší každou ženu. Letošnímu svátečnímu období vládne jednoznačně osobitý design a nápadité zpracování drahých kamenů. Mistři zlatníci se překonávají v kombinaci barev, drahých kovů a jejich dokonalém provedení. Precizní zpracování a smysl pro detail je velmi důležitý, nicméně o úspěchu kolekce rozhoduje především nápad.”

„Velmi populární jsou v poslední době ručně zhotovené šperky, které tak zaručí, že každý kus je originál, který může zdobit jen jednu ženu. Pozornost si zaslouží i čeští designéři, kteří odvážně experimentují s materiály a vytvářejí díla, která osloví hravostí, odvahou a kreativitou,” dodává designérka Deers, Kamila Písaříková.

Foto: Archiv firem

Zleva: Stříbrný náhrdelník Lindex, červený H&M. Naušnice H&M a štrasová brož ve tvaru pírka, Lindex.

Foto: Archiv firem

Zleva: Perly na řetízku, F&F, na saténové šňůrce, Lindex. Náhrdelník s průhlednými krastaly, Orsay. Naušnice, F&F.

Foto: Archiv firmy

Deers

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Anketa

Darujete k Vánocům šperky?
Ano
38,3 %
Ne
61,7 %
Celkem hlasovalo 149 čtenářů.

Reklama

Související články

Vánoční reklama umí i dojmout

Vánoční reklamy se opět objevují v televizích, rádiích, časopisech a obchodech. Jejich tvůrci se vždy snaží zaujmout. Jak dalece se jim to daří, je ale...

Aby vánoční hvězda co nejdéle vydržela

Vánoční hvězda neboli také poinsettie tradičně patří k vánoční výzdobě interiéru. Ne všichni ale o tuto květinu správně pečují a tak se často stává, že velmi...

Výběr článků

Načítám