Hlavní obsah

Tipy na vánoční filmové dárky

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevíte, čím byste své milé letos potěšili? Chcete blízké obdarovat filmem, u kterého byste se mohli společně pobavit, posmutnit, nebo jen odpočinout? Nabízíme vám tipy od redaktorky kulturního oddělení Práva, filmové kritičky Věry Míškové.

Foto: Profimedia.cz

I filmové dárky dokážou potěšit.

Článek

"Českému filmu přeji nejen peníze na financování, ale především aby se mu „narodilo“ alespoň několik dobrých scenáristů. V poslední době se totiž na scéně objevilo několik slibných začínajících režisérů, jako Miroslav Ondruš (Vendeta), Tomáš Luňák (Alois Nebel), Zuzana Liová (Dům), Vít Karas (Micimutr) nebo Zdeněk Jiráský (Poupata). Ale pokud lze jejich prvním filmům něco vytknout, jsou to větší či menší slabiny scénáře, případně absence dramaturgie. Filmařům a s nimi i nám divákům tedy přeji, aby vůbec bylo co točit. Na dobré látky se totiž peníze skoro vždy najdou. A výjimky potvrzující toto pravidlo budiž odstrašujícím příkladem všem současným i budoucím investorům," říká Věra Míšková.

Předčítač

Kate Winsletová dostala Oscara za roli ve strhujícím dramatu režiséra Stephena Daldryho. Děj začíná v poválečném Německu, kde teenagerovi Michaelovi pomůže neznámá třicátnice. Brzy mezi nimi vznikne vášnivý tajný vztah. O osm let později se Michael s Hannou znovu s úžasem setkává, vidí ji na lavici obžalovaných při souzení válečných zločinců. (199 Kč)

Nevinnost

Film režiséra Jana Hřebejka je příběhem o tom, jak snadno může člověk z vrcholu spadnout na samé dno. Respektovaný lékař, milovaný otec a manžel čelí obvinění z těžkého zločinu. Ze dne na den vyměnil domov za celu ve vazební věznici, odkud se nevina prokazuje hodně těžko, zvlášť když protistraně pomáhá člověk, který může být motivován osobní pomstou. (179 Kč)

Frajer Luke

Paul Newman v jedné ze svých nejpopulárnějších rolí vězně Luka Jacksona. Ten spolu s ostatními pod dozorem bezohledných dozorců kope v nesnesitelném horku příkop podél nekonečně dlouhé silnice. Když si někdo postěžuje, ocitne se na samotce. Ale Luke se nechce nebo nemůže sklonit před svévolí panující ve vězení. (199 Kč)

Vánoční kolekce

Luxusní kolekce obsahuje šestioscarového Forresta Gumpa, dále Americkou krásu režiséra Sama Mendese a tímtéž režisérem natočený Nouzový východ, kde se poprvé od Titanicu sešli Kate Winsletová a Leonardo DiCaprio. V kolekci je i Čistá duše inspirovaná životním příběhem Johna Forbese Nashe ml., nositele Nobelovy ceny za ekonomii. (599 Kč)

Aladin – kolekce 1–3

V prvním příběhu Aladin se vznesete na kouzelném létajícím koberci, v druhém Aladin – Jafarův návrat zlý kouzelník Jafar unikne z lampy a stane se nejmocnějším džinem a nakonec v dílu Aladin a král zlodějů přeruší ďábelský Kazim a 40 zlodějů Aladinovi a Jasmíně svatbu, protože chtějí získat ruku bájného krále Midase, který promění ve zlato vše, čeho se dotkne. (3 DVD, 599 Kč)

Reklama

Související témata:

Související články

Kate Mossová letos vánoční dárky uvařila

Modelka Kate Mossová si oblíbila anglický venkov, na svém statku v Costwolds teď pobývá častěji než v Londýně. A zamilovala se také do venkovských džemů...

Výběr článků

Načítám