Hlavní obsah

Staroměstské náměstí v Praze ozdobí smrk ztepilý z Kladenska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po náročném výběru je rozhodnuto. Pražské Staroměstské náměstí letos ozdobí smrk ztepilý z malé vesnice na Kladensku. Jméno obce organizátoři tají z obavy o soukromí majitele stromu. Informovala o tom Hana Tietze, mluvčí pořadatelů ze společnosti Taiko.

Foto: Profimedia.cz

Staroměstské náměstí

Článek

Strom organizátoři pokácí 20. listopadu, na Staroměstském náměstí se rozsvítí 26. listopadu. Zahájí tak letošní vánoční trhy, které se každoročně konají na Staroměstském a Václavském náměstí.

"Chceme velmi poděkovat všem, kteří se letos zapojili do hledání stromu pro Prahu. Ideální smrk se nakonec podařilo najít právě díky tipům lidí z celé republiky," uvedl Milan Heidler, výkonný ředitel společnosti Taiko.

Zástupci pořadatele trhů dostali téměř čtyřicítku tipů na stromy z celé republiky. Většina z nich však nesplňovala stanovené podmínky. Problematická byla většinou výška stromu nebo špatný přístup k němu. Smrk ztepilý, který ozdobí letošní trhy, pochází z malé obce nedaleko Kladna a vyrostl na soukromém pozemku. Do soutěže ho přihlásila jeho majitelka. Za výhru v soutěži získá 10 000 korun.

"V tuto chvíli čeká strom podrobnější zkoumání dendrologů. Dovědět bychom se měli jeho přesnou výšku i věk. Základní věc teď už ale víme - smrk je pro vztyčení na Staroměstském náměstí vhodný," poznamenal Petr Hozák z Taika.

Smrk bude zkrácen

Smrk bude po šetrném pokácení upraven na výšku 23 až 25 metrů. Podmínkou je, aby byl zdravý. Bezpečnostní hledisko se v Praze stalo citlivou věcí po neštěstí v roce 2003, kdy se více než pětadvacetimetrový smrk za vichřice zřítil. Zranil pět lidí, z toho britského turistu vážně. Soud mu přiřkl odškodné přes 1,5 miliónu korun.

Loni Staroměstské náměstí zdobil osmdesátiletý smrk z brdských lesů, v soutěži zvítězil mezi pětadvaceti konkurenty. Pocházel z obce Zaječov ze soukromého pozemku, jeho majitelka jej potřebovala odstranit.

Letošní trhy začínají na Staroměstském náměstí 26. listopadu a potrvají do 1. ledna. Na Václavském náměstí budou trhy o týden déle.

V horní části Václavského náměstí bude letos navíc vánoční trhy pořádat také radnice Prahy 1. Podle starosty Oldřicha Lomeckého (TOP 09) tak chce rozšířit vánoční náladu i do této části náměstí.

Reklama

Související články

Listopad je ideální dobou pro nákup dárků

Víte, že začátek listopadu je ideální dobou pro nákup vánočních dárků? Do Štědrého dne je ještě poměrně daleko, a tak máme dost času na promýšlení, čím bychom...

Výběr článků

Načítám