Hlavní obsah

Rodinné fotografie bývají tou nejhodnotnější vzpomínkou na Vánoce

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční fotografie jsou odjakživa dokonalou památkou na čas rodinné soudržnosti a blízkosti. Aby se skutečně povedly, je zapotřebí nepodceňovat přípravu. Podívejte se s námi na několik rad, jak dosáhnout kvality jako od profesionálních fotografů.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční fotografie jsou tou nejcennější vzpomínkou.

Článek

1. Příprava prostoru

Rodinný vánoční snímek by měl vždy vyplňovat celou plochu fotografie. „Je-li to možné, měl by být pořízen z vyvýšeného postavení,” radí Michael Jurák z Nikon školy.

Přemýšlejte také nad detaily v prostředí. „Dejte si pozor na to, aby na fotografiích nebylo v záběru nic z toho, co tam nechcete mít. Tedy zmačkané papíry od dárků, neuklizený stůl a tak dále. Právě tyto detaily mohou zničit veškerou vaši snahu o dokonalou fotografii,” upozorňuje Alexandra Freiová z Fotoprome.

2. Oblečení 

Slavnostní oděv k Vánocům patří. Proto si dejte práci i s přípravou modelů, které budete mít na sobě. Vy i vaše děti.

Kromě krásy ale hleďte i na pohodlnost oblečení. Abyste se v něm všichni cítili pokud možno příjemně a uvolněně. „Pokud máte více času, vyzkoušejte více druhů oblečení, jelikož jedině tak uvidíte, jak dokáže barva trička změnit styl celé fotografie,” doporučuje umělecký fotograf Martin Matějíček.

Foto: Fotoprome

3. Nebojte se aranžovat

„Můžete dokonce zavést tradici - ve stejnou dobu, na stejném místě. A získat tak chronologický materiál, jak vaše rodina roste, mění se v čase. Můžete pak nad snímky porovnávat, jak se vaše děti měnily během let, nebo si je nechat zarámovat a vytvořit si galerii, na kterou se budete rádi dívat. Fotografie rámujte do různých rámů, inspirujte se anglickými rodinnými domy, kde jsou rámy různorodé a dohromady vytvářejí skvělý celek. Právě to dodá vašim fotografiím nádech romantiky a časosběru,” radí Alexandra Freiová.

Foto: Fotoprome

4. Na zajímavosti dodá konkrétní předmět

Snímku může dodat hloubku a zajímavost i určitý předmět. „Pokud například vím, že členové fotografované rodiny jsou vášnivými hudebníky, mohu do snímku přidat klavír. Chybět by samozřejmě neměl stromeček, svícen, adventní věnec nebo prostě jiný předmět, který je pro vaši rodinu synonymem Vánoc,” upozorňuje Michael Jurák.

Foto: Nikon

5. Rozzářené dětské oči

„Pokud chcete zachytit esenci dětského štěstí, mějte v pohotovosti fotoaparát také u vánočního stromečku. A snímejte děti v době, kdy si rozbalují dárky, takže vás nevnímají. Jen tak se vám podaří zachytit rozzářené dětské oči,” upozorňuje Freiová.

Foto: Profimedia.cz

6. Zapomeňte na mobilní telefon

„Jistě, momentky lze pořídit mobilním telefonem, ale pokud chcete fotografie k dalšímu zpracování a ne jen na Instagram, pak používejte dobrý fotoaparát,” doporučuje Freiová.

Což potvrzuje i fotograf Michael Jurák. Dnes jsou i moderní fotoaparáty pro začátečníky vybaveny přednastavenými režimy, které pomohou vytvořit opravdu skvostné snímky.

Pokud má aparát i výklopný displej, lze jím velmi dobře vyfotit celou rodinu včetně fotografa. Výborná je v tomto směru i samospoušť.

7. Snímky nešetřete ...

Nespokojte se s jednou fotografií, foťte hodně. „Profesionální fotografové také nasnímají padesát snímků, z nichž použitelný je ve finále jeden,” uzavírá téma Freiová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám