Hlavní obsah

Prodejci lákají na levné i výkonné tablety

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok se výrobci před Vánocemi předhánějí, kdo uvede na trh zajímavější notebook. Jak se ale zdá, letos budou hitem počítačové tablety. Na ně cílí své akční nabídky také samotní prodejci.

Microsoft Surface

 
Článek

V uplynulých dvou měsících představil nový tablet téměř každý velký výrobce. Jedním z nich je také Microsoft, který začal na konci října prodávat novinku s názvem Surface. Ta je jako jedna z prvních na trhu vybavena novým operačním systémem Windows 8.

Prvotina amerického softwarového gigantu je ale zatím dostupná pouze na vybraných trzích, například v USA, Kanadě, Anglii či Francii. V první fázi novinku nabízí Microsoft také v sousedním Německu. Základní verze postavená na procesoru Nvidia T30, která má k dispozici 2 GB operační paměti a 32GB úložný prostor, se tam prodává za 479 eur (11 950 Kč).

Foto: Microsoft

Microsoft Surface

Za 100 eur (2500 Kč) je možné k tabletu od Microsoftu přikoupit speciální kryt, který po jednoduchém nacvaknutí bude sloužit jako klávesnice.

Nejvyšší verze novinky je již dodávána s tímto krytem a navíc má 64GB paměť. Tu si Microsoft cení na 679 eur (16 950 Kč). Kdy bude přístroj možné zakoupit v Česku, zatím zástupci firmy neprozradili.

Nový iPad Mini

Stejně jako Microsoft začala svůj nový tablet nabízet také konkurenční společnost Apple. Stejně jako ostatní jablečné tablety také iPad Mini je možné zakoupit buď s WiFi připojením, nebo s 3G modulem pro přístup na internet.

První generace iPadu MiniVideo: Apple, .

K dispozici jsou pak verze s pamětí o velikosti 16, 32 a 64 GB. Základní model stojí 8490 Kč a za nejvybavenější variantu lidé zaplatí 16 090 Kč. Malý iPad je tak v průměru o čtyři tisíce korun levnější než klasická varianta s velkým displejem.

Foto: Reuters

iPad Mini

Zatím všechny generace tabletů od Applu měly displej s úhlopříčkou 9,7 palce, iPad Mini má ale pouze 7,9palcovou plochu s rozlišením 1024 x 768 obrazových bodů. Díky redukci rozměrů je o polovinu lehčí než předchozí verze, přitom ale bude stejně výkonný.

Nokia zatím mimo hru

Investoři i odborná veřejnost očekávali, že na konci minulého měsíce odhalí vlastní počítačový tablet také společnost Nokia. Nestalo se tak, a to i přesto, že příchod novinky nepřímo potvrdil i šéf Nokie Stephen Elop.

Foto: Reuters

Šéf Microsoftu Steve Ballmer (vlevo) a šéf Nokie Stephen Elop ukazují světu nový chytrý telefon Lumia 920.

„Nepřinesli jsme žádné počítačové tablety… Ale příležitost je velice jasná,“ uvedl Elop v rozhovoru pro server ABC News. Podle něj zákazníci Nokie stále hledají dokonale fungující ekosystém mezi smartphonem, tabletem a počítačem.

Příchod tabletu v průběhu letošního roku je ale nyní velmi nepravděpodobný. A pokud Nokia skutečně nestihne zaujmout zákazníky na předvánočním trhu, nebude to mít s ohledem na silnou konkurenci vůbec jednoduché.

Toshiba AT300: nabídne odolnou konstrukci

Společnost Toshiba se svým novým počítačovým tabletem sází především na odolnou konstrukci. Jeho tělo je vyrobeno ze zpevněné slitiny hliníku, díky čemuž by měly být lépe chráněny vnitřní součástky i při méně šetrném zacházení. Proti poškození je chráněn také desetipalcový displej s rozlišením 1280 x 800 obrazových bodů, pokryt je odolnou vrstvou Corning Gorilla Glass.

Foto: Toshiba

Toshiba AT300

Co se hardwarových součástek týče, ty jsou prakticky totožné s tabletem Sony Xperia Tablet S. Základem je tedy platforma Nvidia Tegra 3. Až do března příštího roku je navíc k tabletu, stejně jak k notebookům a televizorům od Toshiby, nabízena takzvaná záruka bez hranic. Díky ní dostane zákazník při poškození přístroje vždy nový kus. Roli přitom nehraje, zda bylo zařízení zničeno při dětských hrátkách nebo nešikovné manipulaci.

  • Klady: nadstandardní záruka, odolné tělo
  • Zápory: novinku zatím nabízí v Česku jen pár prodejců
  • Cena: 12 000 Kč

Sony Xperia Tablet S: elegance hraje prim

Sony Xperia Tablet S je založen na operačním systému Android 4.0 a má monitor o úhlopříčce deset palců. Luxusním dojmem přístroj působí díky kompaktním rozměrům i výrobním materiálům. Ty ale nejsou jen na parádu, novinka je totiž voděodolná.

Foto: Sony

Sony Xperia tablet

Tablet od Sony není žádné ořezávátko, ani co se výkonu týče. Postaven je na platformě Nvidia Tegra 3 se čtyřjádrovým procesorem a 12jádrovým grafickým čipem, stejně jako většina dnešních nejvýkonnějších modelů. K dispozici má 1 GB operační paměti.

Foto: Sony

Sony Xperia tablet

Stejně jako u nedávno uvedeného prvního tabletu od společnosti Microsoft bude možné koupit verzi s klávesnicí, která bude zároveň krytem, za příplatek 99,99 dolaru (2000 Kč). Ta bude sloužit jak pro psaní, tak jako podstavec zařízení při sledování filmů.

  • Klady: elegantní vzhled
  • Zápory: v Česku se zatím neprodává
  • Cena: cca 10 000 Kč

PocketBook SurfPad: sází na nízkou cenu

Srdcem SurfPadu od společnosti PocketBook je gigahertzový procesor Cortex A8, který má k dispozici 512 MB operační paměti. Novinka má vestavěnou paměť s kapacitou 4 GB a podporuje paměťové karty. Hardwarová výbava víceméně odpovídá nízké pořizovací ceně. Displej novinky má sedmipalcovou úhlopříčku a rozlišení 800 x 480 obrazových bodů.

Foto: PocketBook

PocketBook SurfPad

Rozměry přístroje jsou 202,08 x 116,32 x 10,85 mm a hmotnost činí 285 gramů. PocketBook SurfPad tedy patří mezi nejlehčí tablety na trhu. K internetu se připojíte výhradně prostřednictvím bezdrátových WiFi sítí. Verze s 3G modulem se nenabízí. Přenášet data mezi tabletem a počítačem je možné výhradně prostřednictvím klasického USB kabelu, protože novinka neobsahuje Bluetooth adaptér. K dispozici je i vestavěná webkamera s rozlišením 0,3 MPx.

  • Klady: příznivá cena, kompaktní rozměry a nízká hmotnost
  • Zápory: displej má nižší rozlišení než dražší tablety
  • Cena: 2800 Kč

Lenovo Yoga: unikátní hybrid

Společnost Lenovo představila unikátní hybrid Yoga, který spojuje přednosti tabletů a ultrabooků do jediného přístroje, už na začátku roku. Prodávat se ale začíná až nyní, po příchodu operačního systému Windows 8. Právě jím je totiž zařízení vybaveno.

Foto: Lenovo

Lenovo Yoga

Na první pohled se novinka nijak neliší od obyčejných přenosných počítačů – má 13,3palcový displej s rozlišením 1600 x 900 bodů a tradiční klávesnici s rozlišením QWERTY. V počítačový tablet se Yoga promění ve chvíli, kdy displej prohnete až pod klávesnici. Ta pak začne sloužit výhradně jako podstavec tabletu.

Foto: Lenovo

Lenovo Yoga

Zařízení se v takovémto stavu ovládá výhradně prostřednictvím dotykové obrazovky. „Lenovo Yoga ukazuje, že jsme schopni chápat měnící se potřeby našich zákazníků, kteří hledají dokonalou kombinaci konzumace i tvorby obsahu,“ prohlásil Peter Hortensius, prezident divize Product Group společnosti Lenovo.

  • Klady: kombinuje klady ultrabooku a tabletu
  • Zápory: proti obyčejnému tabletu je novinka větší a těžší
  • Cena: cca 30 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám