Hlavní obsah

Přichází obleva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Česka přichází obleva. Sníh, který se na mnoha místech i v nížinách stále drží, roztaje. Bude se to týkat i horských oblastí. Pro Novinky to uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. Upozornila zároveň na riziko tvorby ledovky.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 13.12.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Po pondělním přechodu teplé fronty k nám začne proudit teplý vzduch, který přinese do Česka postupně nárůst teplot vzduchu a nadprůměrné teploty, které se budou zastavovat až na 7 stupních Celsia. Obleva se bude týkat i horských oblastí,” řekla Honsová.

Na začátku týdne se začne především v Čechách oteplovat. Už v pondělí by na západě mohly teploty přes den stoupnout až na 5 stupňů, na Moravě budou stále kolem nuly. Bude převládat velká oblačnost, v Čechách slabý déšť, ojediněle i mrznoucí, na východě místy slabé sněžení, postupně ojediněle srážky mrznoucí i tam.

Lyžařské areály zahájily sezonu, sněhové podmínky jsou velmi dobré

Domácí

V úterý bude zataženo, ojediněle bude padat mrznoucí déšť. Ranní teploty se budou pohybovat mezi -1 a 3 stupni Celsia, na východě kolem -3 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na 0 až 4 °C, v Čechách až na 7 °C.

Ve středu bude oblačno až zataženo nízkou oblačností, na horách by mohlo být i polojasno. „Z nízké oblačnosti může ojediněle vypadávat slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení,” popsala meteoroložka. Ranní teploty se budou pohybovat mezi -2 a 2 °C. Přes den pak vystoupí na 3 až 7 stupňů.

Totožné počasí bude i ve čtvrtek a v pátek. Tedy oblačno až zataženo nízkou oblačností, ojediněle se objeví mrznoucí mlhy. Teploty nad ránem spadnou na -2 až 2 stupně, přes den vystoupají na 3 až 7 stupňů.

Poslední adventní víkend bude nejteplejší ze všech. „Nejvyšší odpolední teploty budou i nadále stoupat až na 6 °C. Po ránu se budou pohybovat kolem nuly,” řekla Honsová. Převládat bude oblačno až zataženo, na horách a během dne ojediněle i v nížinách až polojasno. Ojediněle očekáváme slabé sněžení.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Sníh, který se na mnoha místech drží, by v nadcházejícím týdnu měl roztát. Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám