Hlavní obsah

Předvánoční úklid je v mnohých rodinách zabydlený rituál, někdy i nutnost

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předvánočním přípravám v mnohých rodinách předchází generální úklid, při němž prokoukne celá domácnost, včetně oken, ukrytých vnitřků skříněk a dalších úložných prostor. Pro některé ženy je to každodenní rituál, který mají spjatý s dětstvím, pro jiné doslova nutnost, protože od jara si na větší úklid jednoduše nenašly čas.

Foto: Profimedia.cz

Předvánoční úklid je lepší naplánovat.

Článek

Někteří lidé spolu s úklidem bytu spojí i vnitřní očistu a uklidí si sami v sobě po vzoru učení Feng-šuej. Stejně tak se během úklidu zbaví všeho, co již nepotřebují a utvoří si tak prostor pro věci nové. Navíc všechny nepotřebné věci mohou ještě poslat dál a udělat tak před Vánoci radost dalším lidem.

Abyste do Vánoc vše v pohodě zvládli, je dobré si vše dobře naplánovat a utvořit si přesný časový harmonogram.

1. Mytí oken

Každý větší úklid je dobré začít od oken. Vzhledem k tomu, že je mnozí myjí jen dvakrát do roka, je velká pravděpodobnost, že budou skutečně hodně zašpiněná. V některé zástavbě pak obvykle špinavost oken ovlivní i sousedi topící stále ještě uhlím a dřevem.

Nejprve tedy sundejte záclony, které dejte rovnou prát a ukliďte si vše z parapetu. Začněte tím, že omyjete rámy oken a parapety, následně žaluzie, na které se nebojte použít vysavač, je to jednoznačně nejrychlejší způsob. Jen pozor na jeho výkon – zvolte ten nejnižší možný, jinak byste je mohli poškodit.

Poté se pusťte do skleněných výplní. Mnoho žen se drží postupu, kdy nejdříve omyjí skla jen vodou a následně je rozleští k tomu určeným přípravkem. Tento postup je však zdlouhavý a namáhavý.

Víte, jak si ulehčit mytí oken? Tipy, k čemu tuto práci ještě využít

Jak na to

Vyplatí se investovat do stěrky. Vyzkoušet můžete i elektrický vysavač na okna, který má oproti obyčejné stěrce spoustu výhod, ale je to již dražší záležitost.

Stačí okno umýt hadrem s vodou a čisticím prostředkem a potom ho už rovnou můžete vysušit vysavačem. Vysavač odsaje všechnu špinavou vodu do integrované vodní nádržky a vám zůstanou dokonale čistá okna a k tomu nezašpiněný parapet a podlaha. Dnes už některé z nich umí okna i leštit.

Pokud vám na oknech přeci jen zůstanou nějací „kocouři“, použijte na jejich odstranění dobrý lešticí přípravek.

Nejvhodnější jsou ty, které obsahují alkohol, protože se rychle odpařují a nezůstávají po nich stopy. Skvělým pomocníkem na vyleštění šmouh je utěrka či hadřík z mikrovláken.

Tip: Okna by se neměla umývat, pokud na ně praží sluníčko, ani pokud mrzne.

Foto: archív firem

Pomocníci při mytí oken

Foto: Karcher Vysavač na okna WV 5 Premium s rozšířenou sadou příslušenství, 2690 Kč; Vysavač na okna 3 v 1 Concept CW1010, 799 Kč; Vileda Stěrka 2 v 1 s teleskopickou tyčí, 450 Kč; Čisticí prostředek na okna Clin ProNature, od 50 Kč; Denkmit čistič skla, dm 35 Kč. Leifheit Nemo 51030 vysavač na okna, 1289 Kč; Actifibre mikrohadřík na okna - nejnovější technologie aktivně absorbující textilie, 84 Kč

2. Dveře

Než začnete s mytím dveří, vyzkoušejte, že nevržou, a pokud ano, pak je s partnerovou pomocí promažte. Následně omyjte dveře z obou stran a nezapomeňte ani na kliky, rámy a případně vypínače světel.

3. Chodbička

Nejprve sundejte všechny bundy a kabáty z věšáku. Ty, které v zimě nenosíte, ukliďte do šatny. Stejně tak protřiďte boty v botníku.

Nezapomeňte ani na setření prachu a vytření botníku či dalších skříněk, které zde máte. Dobré také je připravit na zimu odkapávač na boty na období sněhu.

4. Koberce

Pokud máte doma koberce, na důkladné vyčištění je lepší pozvat si odborníky. Samozřejmě si můžete také koupit či půjčit vysavač s mokrým čištěním, ale málokterý koberec vyčistí tak jako profi přístroje. Jakmile koberce takto vyčistíte, pak už je do Vánoc jen pravidelně vysávejte.

Ostatní podlahy udržujte čisté průběžně a důkladné vyčištění si ponechte až jako úplně poslední, kdy už budete mít vše uklizeno, napečeno a už nebude hrozit jejich další zašpinění.

Foto: archív firem

Pomocníci na úklid podlah a povrchů

Foto: DYSON V11 Absolute Extra Pro - nejvýkonější, inteligentní bezdrátový tyčový vysavač, 22 490 Kč; Tierra Verde Dezinfekční prostředek na omyvatelné povrchy s citronovou a levandulovou silicí, od 179 Kč; Tierra Verde Univerzální čistič na povrchy, včetně dřevěných podlah a nábytku. Obsahuje přírodní saponát, tzv. saponin z mýdlových ořechů v biokvalitě, 125 Kč; Vanish Shake & Clean prášek na čištění koberců. 3x účinnější odstraňování nečistot a zvířecích chlupů, od 179 Kč; Vileda ViROBi Slim robotický mop, 1459 Kč

5. Ložnice

Nejprve sundejte z postele veškeré ložní prádlo a dejte prát. Pokud to lze, pak vyperte i polštáře a deky. Následně vysajte matrace, vyčistěte postelový rám.

Vyndejte vše z úložných prostor, ty také vysajte a vytřete. Stejně postupujte u skříní, které zároveň protřiďte. Poté setřete všude prach, včetně lustru a dalších osvětlení. Nezapomeňte ani na vypínač.

6. Koupelna a záchod

Dobré je začít tím, že protřídíte veškerou kosmetiku, kterou v koupelně máte. Vyhoďte všechny prošlé přípravky a také vše, co máte delší čas otevřené a již nepoužíváte. Kromě všech povrchů a skříněk nezapomeňte ani na odpady a jejich pročištění.

Nezapomeňte na dlaždice a spáry. Výborně v tomto směru funguje parní čistič. Vyleštěte také zrcadlo a vyperte všechny předložky.

U záchodu se zaměřte na horní lem záchodové mísy, kde se usazuje kromě bakterií i vodní kámen a vše důkladně vyčistěte.

Dopřejte zahradě podzimní terapii

Jak na to

7. Obývací pokoj

Začít můžete například srovnáním knih v knihovně, setřením prachu na všech poličkách, zásuvkách. Vytřiďte i poličky a zbavte se všeho, co tam nemusí být.  Omyjte i všechny květiny, a to buď lístek po lístku, anebo je osprchujte ve vaně či sprchovém koutě.

Důkladně vyčistěte i sedačku. Pokud je z koženky, pak ji důkladně umyjte vodou, pokud je kožená, pak speciálními přípravky na kůži. Čalouněné sedačky z mikroplyše, veluru, alcantary, vlny a bavlny se vyplatí hloubkově vyčistit metodou suchého pěnového čištění v kombinaci s vakuovým čištěním. Na takovou práci se vyplatí pozvat firmu, která ručí za stoprocentní výsledek.

Na závěr opět nezapomeňte na lustry a vypínače.

Foto: archív firem

Pomocníci na úklid, kteří fungují a přitom jsou šetrní k přírodě.

Foto: Attitude Čistič na dětské hračky s rozprašovačem, Biooo 159 Kč; Tierra Verde Pomerančový odmašťovač – sprej, 99 Kč; Tierra Verde WC čistič s rozmarýnovou a citronovou silicí, 99 Kč; Feel Eco Čistič koupelen, 75 Kč; Tierra Verde Osvěžovač vzduchu – Zklidňující dotek, od 129 Kč

8. Kuchyň

Kuchyň je z pohledu úklidu vždy nejnáročnější. Začít můžete úklidem a vyčištěním ledničky. Zkontrolujte datum spotřeby u všech potravin a vyhoďte vše, co už tam nemá co dělat.

Na mytí můžete použít speciální přípravky určené přímo pro ledničky, které dokážou neutralizovat veškeré pachy, anebo sáhněte po vodě s octem, která funguje podobně.

Poté vytřiďte vše s prošlou dobou spotřeby ve špajzu a důkladně ho vyčistěte, případně jej vydezinfikujte pomocí speciálního spreje s aromatickými přírodními esencemi, který si poradí i s potravinovými moly.

Ze skříněk i poliček vyndejte všechno nádobí i další věci a vše důkladně vymyjte. I zde vytřiďte veškeré poškozené nádobí či vše, co dlouhodobě nepoužíváte.

Až budete mít vše napečeno, pak důkladně vyčistěte i troubu, mikrovlnku či varnou desku. Na obložení kolem sporáku je opět výborným pomocníkem parní čistič, díky kterému se snadno smyje veškerá mastnota, která jde jinak špatně dolů.

Důkladně vyčistěte i vše kolem dřezu, baterie a nezapomeňte ani na digestoř, ve které vyměňte filtr, a dvířka kuchyně.

9. Dětský pokoj

Jako poslední si nechte na úklid dětský pokoj, zvlášť máte-li kreativní a nepořádné děti.

Vzhledem k blížícím se Vánocům, a tedy novým hračkám, je dobré nechat děti vybrat hračky, se kterými si již nehrají, aby uvolnily prostor novým. Stejně tak je dobré protřídit všechny šuplíky, skříně, krabice či knihovnu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Pohodlí a bezpečí v chytré domácnosti

Zajímavým dárkem může být letos pod stromkem nějaký přístroj z kategorie chytré domácnosti. Tyto technické vychytávky jsou totiž stále dostupnější a jejich...

Výběr článků

Načítám