Hlavní obsah

Předvánoční premiéry - Beowulf, Persepolis i Chyťte doktora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden má premiéru sedm filmů, mezi nimi fantasy Roberta Zemeckise Beowulf, francouzský animovaný hit Persepolis či český film Chyťte doktora.

Článek

Beowulf

Fantasy snímek inspirovaný anglosaskou hrdinskou bájí natočil režisér Robert Zemeckis podle scénáře Neila Gaimana a Rogera Avaryho.

V magických časech zahalených neprostupnou mlhou, dobách plných hrdinů, monster, dobrodružství, odvahy, zlata a slávy, žil výjimečný bijec Beowulf, který se vypravil do ranného Království dánského, aby jej zachránil před útoky hrůzné příšery. Jen co se Beowulf dostane na dvůr krále Hrothara, jehož říše trpí Grendelovými akatky, v celém království se o jeho činech a odvaze začnou vyprávět barvité zkazky a zpívat písně. Dánskem se však zároveň šíří strach a panika, neboť krutý Grendel své oběti mučí a zabíjí.

Tváří v tvář nelítostnému nepříteli, jehož má za úkol odpravit, Beowulfova sláva a bohatství rostou. S bohatstvím však ruku v ruce přicházejí i mnohá pokušení. Způsob, s jakým bude nakládat se svou rostoucí mocí, následně ovlivní jeho úděl jakožto bojovníka, vůdce a manžela, ale i jako člověka…

Beowulf, USA 2007, 113 min., české titulky, režie: Robert Zemeckis, hrají: Ray Winstone, Angelina Jolie, Brendan Gleeson, Crispin Glover, Anthony Hopkins, Alison Lohman, John Malkovich, Sebastian Roché, Robin Wright Penn, Sharisse Baker-Bernard, Chris Coppola, Dominic Keating..

Persepolis

Francouzský animovaný zázrak Persepolis je adaptací stejnojmenného, prvního íránského komiksu na světě. Jeho autorka Marjane Satrapiová v něm svéráznou formou líčí své zážitky z dětství a dospívání v dramatickém rozmezí od Chomejního islámské revoluce a vzniku Iránské republiky v roce 1979 po válku Iránu s Irákem o hegemonii v Perském zálivu v 80. letech.

Českého diváka bezesporu zarazí každodenní pohled na události, které známe pouze z novinových zpráv, navíc líčené s nadsázkou dospívající dívky. Mnohé překvapí i spojitost s našimi dějinami, zejména v době „protiamerické“ represe za čerstvé vlády Chomejního, kdy docházelo k domovním prohlídkám, udáním a věznění.

Druhá část filmu ukazuje nesnadnou adaptaci Marjane v liberálním západním světě, který se jí zčista jasna otevřel, když ji rodiče ve poslali do Vídně do francouzského lycea. Nakonec se ale Marjane jako kritická a výrazná osobnost necítí doma ani v Iránu, ani ve Vídni…

Persepolis, Francie / USA, 2007, 95 min., české titulky, režie: Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi, hrají: Catherine Deneuveová, Danielle Darrieuxová, Gena Rowlandsová, Chiara Mastroianniová, Sean Penn, Iggy Pop…

Chyťte doktora

Česká komedie je inspirována klasickými českými veselohrami jako byly filmy o Básnících, avšak zůstává pevně zakotvena v současné realitě. V hlavní roli uvidíte zpěváka Michala Malátného, obě jeho partnerky si zahrála Tatiana Vilhelmová.

Michal Goldberg je nadějným gynekologem, žije se svou ženou a má malé dítě. Jednoho dne se ovšem probudí, vyrazí do práce a jako první narazí na svou milenku, která je těhotná. Zatímco ji chce poslat rovnou na sál, ona zavolá jeho ženě a Michalův závod s časem může začít. Do toho všeho totiž ještě musí stihnout zápas v rugby a televizní pořad o výhodách a nevýhodách monogamních vztahů. Ve filmu sledujeme celkem tři varianty tohoto dne, kdy v té první se Michal vrací k ženě, v té druhé zůstává u milenky a v té třetí neudělá ani jedno ani druhé..

Chyťte doktora, ČR 2007, 95 min., české znění, režie: Martin Dolenský, hrají: Michal Malátný, Tatiána Vilhelmová, Iva Janžurová, Vladimír Javorský, Luděk Sobota, Zuzana Stivínová, Kryštof Hádek...

Across the Universe

Rozverný, bizarní a velice teatrální, takový je převratný muzikál Across the Universe se zrodil v hlavě známé režisérky a scénáristky Julie Taymorové (Frida, Titus), ve kterém se pojí originální příběh se skladbami skupiny Beatles.

Milostný příběh, zasazený do divokých šedesátých let plných protiválečných demonstrací, meditací a rock‘n‘rollu, se odehrává v Greenwich Village, bouřlivých ulicích Detroitu i na vietnamských bojištích. Milenci Jude a Lucy, jejichž láska je od začátku odsouzena k neúspěchu, jsou spolu s malou skupinkou přátel a hudebníků vtaženi do víru počínajícího protiválečného a protikulturního hnutí. Síly, které se vymykají jejich kontrole, nakonec oba milence rozdělí, čímž je donutí, aby se navzdory všem překážkám pokusili znovu najít jeden k druhému cestu.

Across the Universe, USA 2007, 131 min, české titulky, režie: Julie Taymor, hrají: Jim Sturgess, Evan Rachel Woodová, Joe Anderson, Dana Fuchsová, Martin Luther McCoy, T.V. Carpio, Bono, Eddie Izzard…

Kouzelná romance

Film o pohádkové princezně z minulosti, kterou zlá královna přemístí do současnosti, je spojením klasické pohádky společnosti Disney s příběhem z moderního New Yorku. Záhy poté, co se ocitne v naší době, je po setkání s pohledným právníkem princezna Giselle nucena měnit své názory na život a lásku. Může ve skutečném světě přežít pohádková láska?

Kouzelnou romanci režíroval Kevin Lima (Tarzan, Eloise a Vánoce). Původní písně pro Kouzelnou romanci složila v minulosti velice úspěšná dvojice autorů – skladatel Alan Menken a textař Stephen Schwartz (Pocahontas, Zvoník u Matky Boží).

Enchanted, USA 2007, 108 min., český dabing, režie: Kevin Lima, hrají: Amy Adamsová, Patrick Dempsey, James Marsden, Timothy Spall, Idina Mendez, Susan Sarandonová…

Skóruj!

Bláznivá komedie Skóruj! otevírá dveře do šíleného světa agentů FBI, frajerů s pálkama a v neposlední řadě do světa svůdných dívčích těl, kde jediným posláním je skórovat.

Randy Daytona byl okouzlující a slavný ping-pongový šampión. Jeho kariéra skončila, když se po vraždě otce zhroutil na olympiádě. Po čase je kontaktován FBI s žádostí, aby infiltroval nebezpečnou ilegální ping-pongovou organizaci. Jejím bossem však není nikdo jiný než vrah jeho otce, nebezpečně přitažlivý a zákeřný Feng. Ten pořádá přísně utajený turnaj v ping-pongu, kde jediné pravidlo zní: Skóruj bez pravidel! Je to hra na život a na smrt. Na ping-pongovém stole se střídá napětí, ironie a sex…

Balls of Fury, USA 2007, 90 min., české titulky, režie: Ben Garant, hrají: Christopher Walken, Masi Oka, Thomas Lennon, Kerri Kenneyová, Maggie Qová...

Halloween

Znovuzrození jednoho z nejslavnějších hororů, které nově odhaluje pozadí patologicky narušené mysli Michaela Meyrse, natočil hudebník a režisér Rob Zombie.

Obyvatelé Haddonfieldu to zatím netuší, ale smrt přichází do jejich ospalého městečka. Před patnácti roky vyvraždil Michael Meyers polovinu svojí rodiny, bylo mu tehdy jen jedenáct let. Od té doby byl pod zámkem v psychiatrické léčebně. Nyní v podvečer Halloweenu, svátku zesnulých, přichází zpět, aby našel svou malou sestru. Dr. Loomis jako jediný opravdu ví, čeho je maniak schopen a vydává se varovat městečko.

Halloween, USA 2007, 109 min., české titulky, režie: Rob Zombie, hrají: Malcolm McDowell, Brad Dourif, Tyler Mane, Daeg Faerch, Sheri Moonová...

Reklama

Výběr článků

Načítám