Hlavní obsah

Pražský Strahovský klášter bude hostit pohádkové Vánoce s loutkami

Novinky, Karolina Zarzycká
Praha

Výstavu České filmové loutky si budou moci prohlédnout malí i velcí návštěvníci v románských sálech Strahovského kláštera u Pražského hradu od 26. listopadu do 31. prosince. Na zájemce budou čekat Ferda Mravenec, Švejk, Robinson Crusoe, Pat a Mat, Krteček nebo Křemílek a Vochomůrka.

Článek

Snad žádný z oblíbených hrdinů českých loutkových a kreslených filmů 20. století nebude chybět na výstavě České filmové loutky. K vidění budou také figurka pana Taua, ponorka, v níž pluli hrdinové filmu Vynález zkázy, nebo domeček kutilů Pata a Mata.

Tyto a další postavičky budou vystaveny ve stejných prostorách Strahovského kláštera, kde byla loni expozice princeznovských šatů Jak se oblékají pohádky, a to dokonce od stejných tvůrců.

„Rádi bychom všem návštěvníkům představili umění českých loutkářů z bezprostřední blízkosti. Sami si budou moci vyzkoušet, jak postavičku vyrobit a rozpohybovat.

Kromě přibližně tří set originálních loutek uvidí také dekorace a scény z nejslavnějších českých loutkových a kreslených filmů dnes už světoznámých autorů, jako je Jiří Trnka, Hermína Týrlová, Břetislav Pojar, Zdeněk Miler, Zdeněk Smetana a další,“ slíbila autorka a kurátorka výstavy Jana Sommerová.

Malí i velcí návštěvníci se tak budou moci osobně zapojit do tvůrčích dílen, které budou součástí expozice.

Výstava České filmové loutky vznikala ve spolupráci se společností Krátký film a Královskou kanonií premonstrátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám