Hlavní obsah

Pražské vánoční trhy, kde se se svařákem nebudete tlačit

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V době adventu se lidé rádi scházejí na tradičních vánočních trzích, kde zimu zahánějí například klasickým svařákem. Jenže ty nejpopulárnější trhy v Praze, jako na Staroměstském náměstí, na náměstí Míru nebo Jiřího z Poděbrad, bývají narvané k prasknutí. Novinky v metropoli našly trhy, na kterých zažijete tu pravou vánoční atmosféru.

Pražské vánoční trhy bez tlačenic a dlouhých front na svařákVideo: Novinky

 
Článek

Na náměstí Republiky jsou u tramvajových kolejí trhy, kde také potřebujete ostré lokty a pevné nervy, když ale zajdete kousek dál za obchodní Dům Kotva, budete sice stále v centru, ale s pocitem maloměsta.

Pár lidí, kteří se mezi sebou většinou znají, občas náhodný turista, který nevěří svým očím. „Jsem v Praze po několikáté, ale tohle místo jsem objevil úplně náhodou a jsem nadšený. Kousek od orloje a tak málo lidí...,“ usmíval se turista ze Švédska. Nachází se zde několik stánků nabízejících smažené pochutiny typu rychlého občerstvení na zažehnání hladu, klasický trdelník a jiné laskominy.

Nejlepší svařák

U jednoho stánku je ale víc hloučků než u jiných. „Chodí mi sem docela dost lidí, občas se vytvoří fronta, ale rychle ji odbavíme, rozhodně to není jako vedle na Staromáku,“ říká prodejce Josef Svoboda s tím, že už tady funguje sedm let, a tudíž má i stálé zákazníky. Důvod je podle něj jednoduchý - prý má nejlepší svařák.

Foto: Novinky

Trh schovaný za Kotvou se pyšní nejlepším svařeným vínem ve městě.

To okamžitě potvrdila i návštěvnice stojící kousek od výdeje. „My sem chodíme už čtyři roky. Mají tu nejlepší svařák a v létě chodíme na stříček. O víkendu tu lidi bývají, ale tlačit se nemusíme,“ řekla Novinkám stálá zákaznice.

 Pauza v pracovní době

V Holešovicích v Jankovcově ulici je mezi vysokými prosklenými budovami plných kanceláří schovaných šest stánků. Pouze jeden nabízí svařené víno. Tady se potlouká doslova hrstka lidí. „Je tu příjemná atmosféra, nejsou tu fronty. Chodí sem lidé po práci z kanceláří nebo rodiny s dětmi, když jdou na procházku,“ potvrdila Veronika Dvořáková ze stánku s vínem.

Foto: Novinky

V Holešovicích na cizince nenarazíte.

„Já chodím radši na menší trhy, na Staromáku je vždycky hrozně lidí. Tady není skoro nikdo. My jsme přišli s kolegy na svařák v pracovní době, říkali jsme si, že když jsou ty Vánoce, tak si to uděláme hezké,“ smála se milovnice svařáku.

Celoroční záležitost

To v Letňanech v Tupolevově ulici stojí jenom tři stánky. „Tyhle stánky jsou tady celoročně, akorát jsme na Vánoce změnili sortiment, například místo ledové kávy prodáváme svařené víno,“ řekla Novinkám Kateřina Štolfová, která ale potvrdila, že se k ní hlavně rádi lidé vracejí pro trdlo, kterých má několik druhů.

Foto: Novinky

V Letňanech jsou celoročně.

Podobně malé trhy, kde se nemusíte bát, že vám někdo šlápne na nohu nebo vylije svařák, na který jste poctivě vystáli frontu, najdete ještě za obchodním domem My nebo na Strossmayerově náměstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám