Hlavní obsah

Popelka se po 35 letech vrací do německých kin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Filmová pohádka Tři oříšky pro Popelku se v Německu na Mikuláše vrátí do německých kin.

Článek

Film, který vznikl v roce 1973 v koprodukci Československa a Německa, se dočká oficiálního znovuuvedení 6. prosince v berlínském kině Babylon, kde měl východoněmeckou premiéru před 35 lety.

V prosinci a lednu bude kultovní pohádka režiséra Václava Vorlíčka uvedena převážně v klubových kinech mnoha dalších německých měst od východoněmeckých Drážďan či Halle až po západoněmecký Hamburk, Wiesbaden nebo Kaiserslautern.

Vánoce nemohou být bez Popelky 

Tři oříšky pro Popelku patří mezi nejoblíbenější filmové pohádky jak v České republice, tak i v Německu. V obou zemích si bez klasického snímku s Libuší Šafránkovou mnoho lidí nedokáže představit televizní Vánoce. Pravidelně je uváděn také ve Švýcarsku či Norsku.

Snímek natočený podle pohádky Boženy Němcové měl světovou premiéru v Praze 1. listopadu 1973 a východoněmeckou 8. března 1974 v Berlíně. V roce 1975 byl o Vánocích poprvé uveden také v západoněmecké televizi.

Některé postavy, například macechu, krále a královnu, ve filmu ztvárnili němečtí herci. Saský zámek Moritzburg, kde se část legendárního snímku natáčel, je vyhledávaným cílem výletů německých rodin s dětmi. Nyní si tam návštěvníci navíc mohou prohlédnout původní kostýmy a rekvizity z filmu, získat informace o jeho vzniku a seznámit se s životními osudy účinkujících a tvůrců. Výstava věnovaná slavné pohádce tam potrvá do 10. ledna.

Reklama

Související témata:

Související články

Jaký mobil koupit pod stromeček

Vánoce se blíží a stejně jako v minulých letech bude i letos mezi nejvděčnější dárky patřit mobilní telefon. Proti loňsku je nabídka opět pestřejší a mobily...

Výběr článků

Načítám