Hlavní obsah

Podvodníci oprášili před Vánoci starý trik

Novinky, mif

Už od dubna kolují internetem podvodné e-maily, ve kterých se počítačoví piráti vydávají za vymahače dluhů. V době předvánočního shonu tento starý trik oprášili znovu. Stejně jako při předešlých vlnách se nesnaží lidem dostat do peněženek, ale do jejich počítačů.

Foto: Profimedia.cz

Nová vlna útoků nepřichází s velkou pravděpodobností vůbec náhodou. Kyberzločinci se totiž snaží využít nepozornosti lidí a stresu, který v předvánočním období obecně panuje.

Článek

Nová vlna podvodů má do puntíku stejný scénář jako v předešlých případech. Kyberzločinci straší příjemce dlužnými částkami v řádech tisíců korun. Dokument dokazující vznik údajné pohledávky pak přikládají jako přílohu e-mailu.

Místo toho se však v archivu ukrývá spustitelný soubor s koncovkou .exe, který kromě textového dokumentu obsahuje také počítačové viry. Škodlivé kódy počítačoví piráti pravidelně mění, a tak není vyloučeno, že si s nimi nedokážou všechny antivirové programy poradit. Na přílohu by tak lidé v žádném případě neměli klikat.

Koneckonců proti nezvanému návštěvníkovi, který se šířil ve vyděračských spamech v červnu, byla drtivá většina bezpečnostního softwaru bezbranná.

Vánoce jsou pro piráty žně

Nová vlna útoků nepřichází s velkou pravděpodobností vůbec náhodou. Kyberzločinci se totiž snaží využít nepozornosti lidí a stresu, který v předvánočním období obecně panuje. Nachytat se tak snadno mohou i lidé, kteří jsou za jiných okolností velmi ostražití.

Na to, že jsou Vánoce pro počítačové piráty doslova žně, upozornili bezpečnostní experti již dříve. [celá zpráva]

E-mailové adresy se mění

Podle ohlasů čtenářů Novinek, kteří v pondělí na hrozbu upozornili, se internetové adresy, ze kterých podvodníci odesílají zprávy, často mění. Objevily se mezi nimi například domény bexte-reality.cz, nerodia.cz, erika-as.cz nebo skaconspiracy.cz.

Že se jedná o podvod, je patrné už na první pohled podle špatně skloňovaných slov a dalších chyb, které se v česky psaném e-mailu objevují:

Text podvodného e-mailu
Vážený zákazníku,Jsme velmi rádi, že jste vyuziváli produktu z naší banky. Dovolujéme Vás upozornit, že k 25.04.2014 dlužné částky na osobní účet ve vysi #9471254734256890 9292.12 Kč. Nabízíme vám dobrovolně uhradit pohledávku v plné výši do 13.05.2014.Dobrovolné uhrazeni pohledávky a dodrženi smlouvy #22365A830317939E umožňuje Vám:1) Dodržet pozitivní úvěrovou historii2) Vyhnout se soudním sporům, placení poplatků a jiných soudních nákladů.V případě prodlení uhrady pohledávky 9292.12 Kč v souladu s platnými právními předpisy, jsme oprávněni zahájit právní sankci na základe pohledávky.Kopie smlouvy a platební údaje jsou připojeny k tomuto dopisu jako soubor "smlouva_22365A830317939E.zip"S pozdravem,Vedoucí odboru vymahani pohledávekAdam Bejšovec

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám