Hlavní obsah

Počet doručovaných balíků stoupl před Vánocemi o třetinu

Ačkoli je listopad a do Vánoc je ještě relativně dost času, lidé už začínají posílat více zásilek poštou. Počet doručovaných balíků se nyní zvýšil u České pošty a soukromých přepravců proti běžným měsícům nejméně o 30 procent. Hlavní nápor ale firmy čekají až v prosinci.

Foto: Profimedia.cz

Dopisy už lidé tolik neposílají, balíky se ale těší velké oblibě

Článek

Podle přepravců se počet zásilek nezvýšil jen sezónně, ale bude vyšší i v porovnání s loňským rokem. "V letošním roce předpokládáme, že počet přepravených balíkových zásilek během vánočního období bude vyšší než v roce předchozím. Obecně lze potvrdit, že zatímco trh s listovními zásilkami pozvolna klesá, balíkový trh naopak vykazuje výrazně vzrůstající tendenci," uvedla mluvčí pošty Marta Selicharová.

Soukromý balíkový přepravce DPD zaznamenal podle generálního ředitele Daniela Mareše v minulých dnech 60 000 zásilek denně, což je hranice, kterou firma v minulých letech dosahovala až dva týdny před Štědrým dnem.

"V letošním roce je tomu tak již o více než měsíc dříve. Ve srovnání se zbytkem roku se před Vánocemi počet přepravených zásilek zvyšuje o více než 50 procent," dodal. Za zvýšeným zájmem o balíkové služby podle něj stojí i větší poptávka po zimních pneumatikách kvůli změně silničního zákona.

Balíkový nápor již v říjnu

Předvánoční nápor u balíkových zásilek začíná již v říjnu a souvisí s rostoucí oblibou nákupu po internetu. "Podle potřeby budeme upravovat otevírací dobu na pobočkách, přijímat brigádníky či posilovat vozový park. Samozřejmě vždy tam, kde je to právě potřeba. Pro Českou poštu představuje předvánoční období nejvytíženější část roku. Na větší počty zákazníků a doručovaných zásilek se Pošta vždy připravuje s předstihem," dodala Selicharová.

Nárůst zásilek na vyměňovací poště v Praze, která je určena pro zásilky ze zámoří, odpovídá zhruba stavu z loňského roku. Za poslední tři měsíce se počet zásilek z ciziny zvýšil o pětinu. Měsíčně nyní pošta zpracovává 13 000 balíků a přibližně 110 000 listovních zásilek.

Pošta ročně doručí desítky miliónů balíkových zásilek. Před Vánocemi jejich počet v posledních letech rostl o 20 až 35 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Hodně českých rodin očekává chudší Vánoce

Za vánoční nákupy včetně štědrovečerní hostiny se české domácnosti chystají utratit 12 500 korun, zhruba o 300 Kč více než loni. Dárků ovšem ve většině z nich...

Výběr článků

Načítám