Hlavní obsah

Po osmatřiceti letech bude na Boží hod vánoční úplněk

V noci z 24. na 25. prosince bude úplněk, což je velká vzácnost. Děje se tak po osmatřiceti letech a na další si počkáme až do Božího hodu vánočního v roce 2034.

Foto: Profimedia.cz

Lidé považují úplněk od pravěku za magický den.

Článek

A naposledy něco takového tedy lidé zažili v roce 1977. Letos bude úplněk dosahovat svého maxima kolem čtvrté hodiny ranní 25. prosince.

Lidé považují úplněk od pravěku za magický den. A to jednoduše proto, že tato fáze Měsíce silně působí na přírodu. Ovlivňuje rostliny a živočichy, člověka nevyjímaje. Je dokázáno, že během úplňku je silně ovlivněna také psychika. A to pozitivně i negativně. Citlivé osoby hůře spí.

Z hlediska křesťanství nemá úplněk na Boží hod žádný velký význam. A to především proto, že magie úplňku patří spíš k animistickým a pohanským kulturám, které se církev několik staletí snažila z Evropy vytlačit.

Negativní vliv úplňku na tělo je nejen zadržování vody v těle, ale také mnohem intenzivnější ukládání tuků. A na Vánoce se lidé většinou přejídají a přibírá každý. Takže úplněk tomu všemu nijak neulehčí. Ideální je totiž během něj hladovka. V křesťanství však štědrovečerní večeří končí adventní půst a začínají hody. Moderní konzumní společnost je dovedla k hotovým orgiím obžerství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám