Hlavní obsah

Ozdoby na stromečky letos vyznávají tradiční vánoční barvy

Novinky, zun

Každý rok dominuje vánočním ozdobám jedna barva. V loňském roce byly in tmavé až černé ozdoby. Letos se nosí barva fialová. V Česku se ale vánoční stromečky stejně většinou ozdobí do tradičních barev. Tedy červené, zlaté a stříbrné. V posledních letech jsou u nás hodně oblíbené také hřejivé barvy bronzu a mědi.

Foto: Profimedia.cz

V Češku se vyznávají klasické Vánoční barvy

Článek

V Evropě se už stalo trendem, že se stromečky zahalí do jedné barvy a i ozdobičky jsou podobných tvarů. Naproti tomu třeba v Americe mají radši veselejší styl. Větší barevné ozdoby různých tvarů, nejen koulí, ale třeba i různě zdobené figurky.

U nás se vánoční ozdoby vyrábějí např. ve firmě Irisa ze Vsetína. Ta nyní nabízí asi 15 000 vzorů vánočních ozdob. Většina produkce firmy jde na export – nejvíce do USA, Německa, Holandska, Anglie, Francie a dalších. Obchodní referentka Irisy Dana Štěpančíková řekla ČTK, že kolekce se liší podle toho, pro jakou zemi se ozdoby vyrábějí. Protože každá má své tradice, oblíbené barvy a symboly.

S novými barevnými trendy se zaměstnanci Irisy seznamují každým rokem na největším a nejvýznamnějším mezinárodním veletrhu bytového textilu a textilu pro veřejný sektor Heimtextil ve Frankfurtu. Ve vlastním vývojovém centru si pak podnik vytváří vlastní vzory a návrhy, které představuje na výstavách.

Další firmou a zároveň největším výrobcem ručně vyráběných a malovaných skleněných vánočních ozdob v Česku je firma Vánoční ozdoby, DUV-družstvo. Specializuje se výhradně na tradiční výrobu skleněných vánočních ozdob. V současné nabídce družstva je více než 80 000 výrobků, které mohou být vyvedeny v přibližně 600 barevných odstínech. Záleží na přání zákazníka.

Vánoční ozdoby jako již každoročně nabízí i Ikea. Interiérová designérka této firmy Klára Hausenblasová dává tip na výzdobu vánočního stromečku: „Chcete-li mít stromeček v moderním, elegantním stylu, použijte pouze jeden druh vánočních ozdob nebo osvětlení. Představte si třeba vánoční stromeček plný bílých srdíček!“ Podle designérky se totiž bílá, stříbrná a zlatá barva do vánoční výzdoby vždycky hodí. „Vytvoří doma sváteční zimní náladu a můžete je snadno kombinovat s vašimi stávajícími doplňky,“ vysvětluje.

Ve Vizovicích jubilejní vánoční výstava vánočních ozdob

Galerie Mariette ve Vizovicích otevřela svou tradiční, letos již desátou, Vánoční výstavu. Až do 23. prosince zde mohou návštěvníci denně od 9 do 17 hodin načerpat inspiraci pro zimní výzdobu. Galerii vede Roman Mynář, který se sám výrobou vánočních skleněných ozdob zabýval a zůstává věrný heslu, že návštěvníkům nabízí výhradně práci českých výrobců skleněných vánočních ozdob. „Navíc většina těchto vzorů vznikla přímo podle našeho zadání, takže jsou k vidění pouze ve vizovické galerii. Každým rokem se snažíme návštěvníkům ukázat, jaké jsou nové trendy ve zdobení stromků, ale zároveň počítáme i s konzervativním vkusem českých zákazníků,“ vysvětlil Roman Mynář.

Každoroční trendy přitom neurčují sami výrobci, ale EFSA – Evropská asociace floristů a výrobců dekorací. Ve zdobení vánočních stromků jsou přitom i letos určeny čtyři velmi odlišné styly. Autorka výstavy Iva Mynářová jednotlivé trendy popsala.

První trend se jmenuje Lovecká chata (Hunting lodge). Je to styl inspirovaný přírodou a venkovem. Je nadčasový a elegantní a trochu mužný. Barevná škála se inspirovala v lesním porostu a obsahuje zelenou, béžovou, medovou, červenou.

Druhý trend dostal jméno Zamrzlá zahrada (Frozen garden) a vypadá tak, jakoby přírodu v jedné chvíli překvapila jinovatka. Barvy jsou chladně elegantní – stříbrná, bílá, ledově modrá, tyrkysová a fialková.

Třetím trendem je Zlatý poklad (Golden treasure) a je pro všechny, kdo milují bohaté a třpytivé zdobení. V tomto trendu jsou patrné prvky orientu. Vše je opulentně blyštivé, až barokně bohatě zdobené. V barvách zlata a mědi s bohatými blyštivými posypy.

Do současných interiérů se bude dobře hodit trend s názvem Moderní poklid (Modern serenity). U tohoto směru zdobení je na první pohled nápadná barevná škála, která vychází z barvy fuchsií a magnólií a je kombinována s ostrou, matnou bílou.

Reklama

Související témata:

Související články

Pop-jazzové Vánoce s Michaelem Bublé

Poslouchat album Christmas je jako vrátit se do sinatrovských padesátých let. Kdo si chce užít pravé "hollywoodské" Vánoce se Santou, Jingle Bells...

Výběr článků

Načítám