Hlavní obsah

Opony pražských divadel se rozhrnou i o Vánocích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stalo se už tradicí, že ruch v pražských divadlech neutichá ani o Vánocích. Platí to i letos, kdy se opona o svátcích kromě Štědrého večera rozevře v desítkách hledišť. Usednou v nich i ti, kteří dostanou vstupenky na poslední chvíli pod stromeček.

Článek

Na scénách Národního divadla bude živo při obou vánočních svátcích. Na Boží hod vánoční a také v neděli se v historické budově uskuteční čtyři reprízy baletu Petra Iljiče Čajkovského Louskáček s podtitulem Vánoční příběh, zatímco sobotní večer bude patřit Zeyerově hře Radúz a Mahulena v nastudování Jana Antonína Pitínského.

Stavovské divadlo a Státní opera

Stavovské divadlo uvede 25. prosince Mozartova Dona Giovanniho. V dalších dnech pak Srpen v zemi indiánů a Revizora, přičemž nedělní odpoledne bude patřit pohádce Hanse Christiana Andersena Sněhová královna.

Státní opera bude při prvním svátku vánočním místem koncertu Kühnova dětského sboru a Dechového kvinteta Academia; večer se tu rozezní Mozartova Kouzelná flétna. Další dva dny vyplní dvě reprízy Čajkovského Labutího jezera a Bizetova Carmen.

Laterna magika

Svátkům se nevyhýbá ani soubor Laterny magiky, který od 1. ledna přejde opět pod správu Národního divadla. Jeho členové už tradičně připravili na sváteční dny a vlastně celý závěr roku reprízy nejúspěšnějšího představení Kouzelný cirkus. Od 25. prosince do konce roku se tu bude hrát celkem sedmkrát.

Tento projekt měl letos v srpnu od premiéry v roce 1977 už šestitisící reprízu. Zatímco inscenace samotná se nemění, na jevišti se v ní za tu dobu vystřídala řada generací tanečníků. Interpretek Venuší bylo 28, v roli Svůdce účinkovalo 20 tanečníků, Veselých klaunů bylo celkem 21 a těch smutných ještě o jednoho více.

Divadla na Vinohradech a v Dlouhé

Také Divadlo na Vinohradech sáhlo po zábavě a na 26. a 27. prosince zařadilo osvědčený titul, konkrétně Beaumarchaisovu Figarovu svatbu se Svatoplukem Skopalem, Jiřím Dvořákem, Andreou Elsnerovou, Danielou Kolářovou, Pavlem Rímským a dalšími herci této přední pražské scény.

Divadlo v Dlouhé naplánovalo na sobotu 26. prosince divadelní revui Ludvíka Aškenazyho a Jana Borny s názvem Jak jsem se ztratil aneb Malá vánoční povídka. V Karlíně oslaví Vánoce ve stejný den Kálmánovou Čardášovou princeznou a o den později Nedbalovou operetou Polská krev.

Bez zábradlí a na Fidlovačce

Divadlo Bez zábradlí uvede 25. prosince dvě reprízy komedie Blbec k večeři; den poté poskytne jeviště už před polednem Dětské opeře, v jejímž podání zazní Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Večer tu ještě stihnou v předpremiéře uváděné dvě aktovky Woodyho Allena.

Tři inscenace ohlašuje na sváteční dny Divadlo na Fidlovačce. Půjde o komorní muzikálovou komedii o lásce Song pro dva, která je příležitostí pro Lumíra Olšovského a Sandru Pogodovou, Jiráskovu Lucernu a anglickou komedii s kriminální zápletkou A je to v pytli! Komorní Fidlovačka nabídne úspěšné monodrama Můj báječný rozvod, v níž Eliška Balzerová v polovině listopadu vystoupila potřísté, a francouzskou komedii Miláčci a milodary.

Neosiří ani Divadlo Palace na Václavském náměstí, které 26. prosince odpoledne uvede monodrama Caveman a večer Goldflamovu Dámskou šatnu. V neděli 27. prosince to bude Moliérova komedie Zdravý nemocný s Karlem Rodenem v titulní roli. Volno nebudou mít o svátcích ani protagonisté muzikálových produkcí - Kleopatry v Divadle Broadway a Draculy v Hybernii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám