Hlavní obsah

Obrázky dětí z azylových domů plní vánoční přání

Právo, Ivan Orel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se Vánoce a k nim patří oči dětí rozzářené nad dárky pod stromečkem. Ne každé ale má to štěstí, aby dostalo, co si přálo, a například v azylových domech jsou Vánoce spíš skromnější.

Foto: o. p. s. Světýlko

Šestiletá Natálka by pod stromeček chtěla kočárek i s panenkou.

Článek

Brněnská obecně prospěšná společnost Světýlko oslovila azylové domy pro matky s dětmi napříč republikou a požádala je, aby děti nakreslily obrázek, jaký dárek by chtěly pod stromeček. A Světýlko se pak pokusí jejich přání splnit.

„Napsali jsme sedmatřiceti azylovým domům. Některé odpověděly, že si dárky pro děti zajistily jinou cestou, další s velkou radostí nabídku přijaly,“ řekla Právu Alena Uhde, ředitelka Světýlka.

„V krátkém čase přišlo 71 obrázků dětí, od těch nejmenších, které chtějí panenku nebo třeba autíčko, až po ty starší, které by uvítaly mobil, kolečkové brusle nebo něco pěkného na sebe,“ uvedla ředitelka.

Na obrázcích malovaných pastelkami, fixami, vodovkami i jen tužkou jsou kočárek, vláček, motorka, lampička nebo kytara. Některé z menších dětí pro jistotu přidaly i popisek, a proto mezi přáními najdeme i „mikynu“ nebo „tryčko“.

Vyberte si kresbičku

Třináctiletá Stázka nakreslila iPhone, a to ne ledajaký, ale růžový. Vedoucí azylového domu ředitelku ujistila, že dětem udělají radost i zánovní „dotykáče“.

Světýlko je ale jen malá „ópéeska“, z došlých obrázků vylosuje deset těch, kterým jejich vánoční přání splní. Proto se do své akce Alena Uhde rozhodla zapojit i veřejnost.

.

Foto: o. p. s. Světýlko

Pětiletá Dajana si od Ježíška přeje kolo a rovnou mu děkuje.

„Obrázek si na našich stránkách vyberete a napíšete nám. Vše pak řešíme individuálně, třeba velikost oblečení nebo druh kolečkových bruslí. Samozřejmě v případě zájmu vystavíme i potvrzení o daru,“ sdělila ředitelka.

Některé jsou už zamluvené

Některé z obrázků jsou už zamluvené, další na své dárce ještě čekají. „Času je ještě dost. Chceme, aby děti dárky dostaly pod stromeček,“ dodala Alena Uhde s tím, že například jedna brněnská firma „adoptovala“ všechny obrázky dětí z azylového domu v Petrovicích.

Obecně prospěšná společnost Světýlko pomáhá rodinám s dětmi, matkám samoživitelkám i seniorům v nouzi. Funguje od roku 2008. Mezi její úspěšné projekty patří obědy pro školáky, kdy platí za obědy dětem ze znevýhodněných rodin.

S velkou odezvou se setkaly i obědy pro seniory. Světýlko hradí seniorům v nouzi cenu obědů na půl roku, peníze posílá přímo stravovacímu zařízení, které jídlo dodává.

Reklama

Výběr článků

Načítám