Hlavní obsah

O Vánocích si rád posmutním, prozradil Josef Somr

Novinky, zun

Proslulý vánoční příběh "Vánoční koleda" o starém lakomci, kterému duchové ukážou svět chudých a změní tak jeho smýšlení, vyšel v těchto dnech na 2CD. Klasické dílo z pera Charlese Dickense patří dodnes k oblíbené vánoční četbě a dočkalo se i mnoha filmových zpracování. Roli skrblíka Scrooge ztvárnil Josef Somr a jeho strhující vyprávění činí z této audioknihy jedinečný posluchačský zážitek. A právě během natáčení na sebe herec prozradil, že je o svátcích docela rád sám a trochu si posmutní.

Článek

„Namlouvání bylo pro mne velice náročné, jsem moc zvědavý na ohlas, jaký to vzbudí a jak bude audiokniha vnímána. Myslím si, že je Vánoční koleda docela náročná literatura i v mluveném slově,“ říká Josef Somr.

Režisér audioknihy Robert Tamchyna dodává: „S Josefem Somrem jsme se shodli na tom, že "audioknížka" jako zvukové čtení a vyprávění by měla nechat velký prostor pro fantazii posluchače, který nakonec ani při poslechu 2CD nepřestane být "čtenářem".

Pro zkušeného herce může být velkou výzvou, stát se interpretem, který nenápadně otevírá všechna drobná zákoutí příběhu, ale přitom ani na chvíli posluchačům nevnucuje svou vlastní představu a náladu povídky. Audiokniha je především pozváním mezi řádky textu, jako by knížkou listoval čtenář sám. A pečlivá příprava i herecké umění Josefa Somra takovému vyznění klasického Dickensova textu velmi pomohly."

Neopakovatelnou atmosféru Vánoc "ve staré dobré Anglii" dodává nahrávce i originální hudba. Vánoční koledu na 2CD vydalo vydavatelství Popron Music v koprodukci s nakladatelstvím XYZ.

Josef Somr Vánoce nebere jako svátky radosti

„Vánoce mám velice rád, jsem strašně rád smutný. Během svátků si rád zasmutním. Neberu Vánoce jako svátky radosti, už nejsem příliš žhavý, abych se těšil na dárky. Naopak, působí mi to nesmírné starosti, že musím také nějaké dárky shánět. Ne, že bych je nerad dával, ale to předvánoční šílenství: vymyslet dárky, pak si odstát fronty, zlobit se s lidmi a vše shánět, pro mě to je vždycky, za celý rok, největší trauma. Takže jsem o Vánocích docela rád radši trošku sám a trochu si posmutním. Je to takové melancholické zakončení roku.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám