Článek
Restaurant Le Grill nacházející se v hotelu Kempinski je jedním z míst, kde se scházejí pražští labužníci za vybranými specialitami moderní gastronomie. Není tak divu, že i pojetí vánočního menu, které se zde servíruje mezi 23. a 26. prosincem, je netradiční.
My jsme proto Marka Fichtnera požádali o nějaký netypický vánoční recept, speciálně pro čtenáře Novinek. Výsledek jsme ochutnali a věřte, někteří z nás už letos kapra večeřet nebudou.
| Grilované kachní prso s pomerančovo-zázvorovou omáčkou, bramborové placičky Macaire a lístky růžičkové kapusty (cca 4 menší porce) | |
|---|---|
| MASO | |
| kachní prso | 240 gramů |
| olej | 13 mililitrů |
| sůl, pepř | 1-2 gramy, podle chuti |
| OMÁČKA | |
| kuřecí vývar (silný zredukovaný vývar z kostí) | 40 mililitrů |
| pomerančová šťáva | 10 mililitrů |
| máslo a zázvor | 10 gramů |
| cukr | 5 gramů |
| PLACIČKY | |
| brambory | 160 gramů |
| slanina | 32 gramů |
| šalotka | 32 gramů |
| máslo | 12 gramů |
| sůl, pepř, muškátový ořech | 1-2 gramy, podle chuti |
| LÍSTKY RŮŽIČKOVÉ KAPUSTY | |
| růžičková kapusta | 28 gramů |
| máslo | 4 gramy |
| sůl, pepř | 1-2 gramy, podle chuti |
| zeleninový vývar | 20 mililitrů |

Grilované kachní prso s pomerančovo-zázvorovou omáčkou, bramborové placičky Macaire a lístky růžové kapusty.
| Postup |
|---|
| Maso: Kachní prso omyjeme a kůži křížem překrájíme do hloubky dvou milimetrů. Nasolíme, opepříme, na oleji zatáhneme nejprve stranu bez kůže a poté i stranu s kůží, až se nám zbarví do hněda. Dopékáme v troubě při teplotě 160°C cca 8 minut, aby bylo maso středně propečené (medium). |
| Omáčka: Cukr zkaramelizujeme, přidáme zázvor a svaříme s pomerančovým džusem do sirupovité konzistence. Poté přidáme silný kuřecí vývar (pro domácí použití možnost nahradit silný kuřecí vývar instantním kuřecím bujonem), provaříme a zahustíme zašleháním másla. Dochutíme solí a pepřem. |
| Placičky: Brambory omyjeme, uvaříme ve slupce v osolené vodě doměkka, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Smícháme s orestovanou, na kostičky nakrájenou šalotkou a slaninou, dochutíme strouhaným muškátovým ořechem a solí. |
| Kapusta: Růžičkovou kapustu omyjeme a rozdělíme na jednotlivé lístečky. Krátce povaříme ve vývaru s máslem a dochutíme solí a pepřem. |
| Nakonec vše úhledně naservírujeme na nahřátém talíři. |
Šéfkuchař Marek Fichtner a Novinky.cz vám přejí dobrou štědrovečerní chuť.


